Danske Bank ofrer ansatte for at holde løfte om afkast

8.000 medarbejdere er blevet tilbudt en fratrædelse for at spare omkostninger, så Danske Bank kan levere det lovede afkast på 12,5 procent til aktionærerne.

ARKIV. Danske Bank sælger sit hovedsæde.ARKIVFOTO 2012 af Danske Banks bygning på Kgs Nytorv i København- - Se RB 5/3 2013 02.25. .(Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank forbereder sig på en fremtid med færre medarbejdere. I første omgang bliver der dog ikke tale om en decideret fyringsrunde i landets største bank. I stedet har banken tilbudt omkring 8.000 af bankens 19.400 medarbejdere en frivillig fratrædelse.

Det er primært medarbejderne i bankens danske afdelinger for privat- og erhvervskunder, der nu har indtil 31. oktober til at melde sig, såfremt de ønsker en frivillig ordning. Dette blev medarbejderne orienteret om mandag morgen.

Danske Bank ønsker på nuværende tidspunkt ikke at oplyse, hvor mange medarbejdere, banken forventer – eller ønsker – skal fratræde. Banken vil heller ikke oplyse, om der efterfølgende kan komme en fyringsrunde, såfremt der ikke er et tilstrækkeligt antal, der selv melder sig.

Ifølge bankens pressechef, Kenni Leth, sker nedbemandingen som et led i bankens planlagte økonomiske mål frem mod 2018. Her har Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, lovet aktionærerne, at de vil få et afkast på mindst 12,5 procent. Og det kræver, at omkostningerne bringes ned.

»Det er et udtryk for, at vi har nogle ambitiøse målsætninger frem mod 2018, hvor vi gerne vil levere et afkast på vores kapital på mindst 12,5 procent, og et led i den plan er, at vi også reducerer omkostningerne. Det gør vi bredt. Vi kigger på mange ting, men over halvdelen af vores omkostningsbase er lønninger, og derfor er vi også nødt til at se på og tilpasse vores organisation - også til den kundeadfærd, der er med øget digitalisering,« siger Kenni Leth.

Danske Bank har i første halvår af 2016 opnået et overskud på 9,4 milliarder kr. Med en egenkapital på knap 147 milliarder kr. svarede det til, at egenkapitalen blev forrentet med 12,4 procent. Altså ganske tæt på de 12,5 procent, som der efter planen skal leveres senest i 2018.

Lønsomheden skal op

Men markedsforholdene er vanskelige, lyder det fra Danske Bank. Den lave rente gør det svært at tjene på lån til kunderne, og Danske Bank forventer, at det lave renteniveau fortsætter. Det betyder i sidste ende, at banken skal gøre forretningen mere effektiv og skære i omkostningerne for at få lønsomheden op.

Ifølge Lars Krull, bankforsker og senior­rådgiver på Aalborg Universitet, er problemet måske i virkeligheden, at ønsket om et afkast på 12,5 procent er for højt sat under de nuværende markedsforhold.

»Jeg håber, at det høje afkastkrav ikke er en selvpålagt plage. Det er jeg lidt bange for,« siger Lars Krull.

Han mener, at Danske Bank allerede er skåret godt til på omkostningssiden:

»Det er min opfattelse, at Danske Bank i forvejen er meget trimmet. Men hvis deres kunder alligevel ikke bruger de medarbejdere [der er blevet tilbudt fratrædelse] godt nok, så er der ikke arbejde til dem. Der skal selvfølgelig ikke være flere ansatte i nogen som helst virksomhed, end dem der er arbejde til,« siger han.

Filialnet bliver »løbende« tilpasset

Danske Bank har fra udgangen af 2008 til udgangen af 2015 skåret 4.575 stillinger væk svarende til knap hver femte medarbejder. Den procentuelle andel svarer nogenlunde til billedet i hele den danske banksektor, hvor godt hver femte stilling er skåret væk i samme periode.

Kent Petersen, der er formand for de finans­ansatte i Finansforbundet, beklager den løbende nedskæring i banksektoren, og han undrer sig over, at Danske Bank nu skærer yderligere.

»Selvfølgelig er det som udgangspunkt et tilbud om en frivillig aftale, men jeg har egentlig meget svært ved at forstå behovet for fratrædelser i en situation, hvor der både præsteres bedre end meget længe på forretningen, og der samtidig er et markant niveau af overarbejde i sektoren,« siger Kent Petersen.

Bankforsker Lars Krull er nervøs for, om ­effektiviseringskravene kan forplante sig til resten af banksektoren.

»Man kan være nervøs for, om det her nu skærper konkurrencen endnu mere om effektiviteten i den danske banksektor. Det vil jo lægge et yderligere effektiviseringskrav på resten af branchen for at hamle op med Danske Bank,« siger Lars Krull.

Hos Danske Bank oplyser pressechef Kenni Leth, at det ikke er planen, at der skal nedlægges filialer som følge af de færre ansatte.

»Det er ikke en del af det her initiativ, men vi tilpasser jo løbende vores filialnet. Det er helt uafhængigt at det her,« siger Kenni Leth.