Danske Bank nærmer sig nordisk top

Danmarks største bank, Danske Bank, kravler stille og roligt ud af finanskrisens skygge. Banken nærmer sig nu den nordiske bankelite.

Thomas Borgen
Foto: Søren Bidstrup. Danske Banks topchef Thomas Borgen har i dag præsenteret regnskab for årets tredje kvartal.
Læs mere
Fold sammen

Danske Bank skal være blandt de tre førende banker i Norden.

Sådan lyder det erklærede mål fra Thomas Borgen, Danske Banks norske topchef, der nu i to år har stået i spidsen for Danmarks største bank.

Torsdag morgen offentliggjorde Danske Bank sit kvartalsregnskab for årets tredje kvartal, og til trods for et skuffende regnskab, så bekræfter tallene, at Danske Bank fortsat nærmer sig toppen i Norden målt på, hvor succesfuldt banken forrenter sin egenkapital. Altså hvor stort et afkast banken leverer til sine aktionærer.

»Der er ingen grund til, at vi ikke skulle nå vores mål. Danske Bank bevæger sig klart og tydeligt i den retning, og vi er meget komfortable med vores mål,« siger Thomas Borgen.

Danske Bank var den af de seks største nordiske banker, der blev hårdest ramt af finanskrisen. Blandt andet på grund af, at krisen ramte Danmark relativt hårdere end de andre nordiske lande, og på grund af storbankens fejlslagne irske milliardsatsning.

»Danske Bank nærmer sig sine konkurrenter. Danske Bank øger sin forretning af egenkapitalen, mens de øvrige bankers forretning af egenkapitalen er på vej ned. På den måde krydser Danske Bank klinger med de andre,« vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Danske Bank er dog stadig på sidstepladsen af de seks store nordiske banker. Både de fire svenske banker, Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken samt norske DNB har en bedre forrentning af egenkapitalen end Danske Bank.

Men med en forretning af egenkapitalen på 11,5 procent i årets første ni måneder nærmer banken sig målet om at nå en forrentning af egenkapitalen på 12,5 procent senest i 2018. I tredje kvartal alene var tallet på 9,5 procent i forhold til 8,5 procent samme periode sidste år.

»Vi ved, at vi stadig er bagefter, men det er også som planlagt. Vi følger den plan med hensyn til at levere 12,5 procent i 2018,« siger Thomas Borgen.

Hvordan skal I nå det mål?

»Mere af det samme. Vi skal blive ved med at udvikle nye produkter og nye løsninger. Vi har nu haft en bedre udvikling, og vi har en bedre kreditkvalitet. Det skal fortsætte.«

Jeres regnskab er præget af laverede nedskrivninger i lighed med andre banker. Hvad skyldes det?

»Det er et generelt spejlbillede af, at dansk økonomi har det bedre. Især ejendomsmarkedet har det bedre.«

Den lave økonomiske vækst og de negative renter præger. I hvor lang tid fremover regner I med, at skulle drive bank i det miljø?

»Også i 2016 regner vi med en relativ lav vækst og samtidig ser det lave renteniveau ud til at vare ved i længere tid. Det er ikke sundt for dansk økonomi, og det er relativt krævende at drive bank i det miljø.«

Aktiemarkedet er umiddelbart skuffet over regnskabet fra Danske Bank, der falder mere end 4 procent på børsen i København. Det samme har dog også gjort sig gældende for en stribe af de andre store banker.

»Generelt har bankregnskaberne været til den svage side og stort set samtlige af de større bankaktier er faldet de seneste måneder. Med til det billede hører at aktierne generelt set faldt tæt på 10 procent globalt i august og september,« påpeger Per Hansen fra Nordnet.

De seks største banker i Norden har nu afleveret regnskab for årets tredje kvartal. Sammenlign bankernes resultater her: