Danske Bank mister tusindvis af kunder – men topchef venter prop i flugten

På et halvt år har Danske Bank mistet 18.400 NemKonto-kunder i Danmark. Trods en hvidvaskskandale og hårde skrammer forventer midlertidig topchef Jesper Nielsen, at banken snart vil sætte en stopper for den negative kundeudvikling.

Midlertidig administrerende direktør i Danske Bank, Jesper Nielsen, fortæller i forbindelse med offentliggørelsen af bankens regnskab for første kvartal, at banken har fået en svær start på 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der forsvinder fortsat flere tusinde kunder fra Danmarks største bank.

Det står klart, efter at Danske Bank tirsdag morgen offentliggjorde sit regnskab for første kvartal 2019, hvor bankens enorme hvidvaskskandale satte sit tydelige præg.

Overskuddet på tre milliarder kroner dykkede med 39 procent i forhold til første kvartal 2018, mens der i første kvartal 2019 var en kundeafgang på omkring 8.500 NemKonto-kunder i Danmark.

I det foregående kvartal omkring 9.900 NemKonto-kunder. Dermed har Danske Bank mistet godt 18.400 NemKonto-kunder i Danmark i løbet af de seneste seks måneder, men Danske Banks midlertidige topchef, Jesper Nielsen, ser lys i horisonten.

»Kundeafgangen peakede i november, december, januar og februar. Tallene forbedrer sig hele tiden. Vi ser klarere og klarere forbedringer på det punkt, så vi forventer en normalisering i løbet af året. Det ser vi selvfølgelig frem til, for vi er kede af enhver kunde, vi mister,« siger Jesper Nielsen til Berlingske.

Afsat tocifret milliardbeløb

Danske Bank har de seneste to år været centrum for en af de største hvidvasksager i verden. Banken offentliggjorde i september 2018 sin egen undersøgelse af hvidvask, som viste, at op mod 1.500 mistænkelige milliarder kroner strømmede gennem bankens filial i Estland i perioden 2007-2015.

Forskellige myndigheder i Danmark, Estland og USA er lige nu ved at efterforske sagen, og senest i februar blev Danske Bank sigtet i Frankrig i forbindelse med en igangværende efterforskning af mistanke om hvidvask.

Samtidig har en lang række advokatselskaber sagsøgt Danske Bank. Banken har tidligere sat ti milliarder kroner af til bøder og negative effekter af hvidvasksagen – og det er fortsat det beløb, der er sat af. Finanstilsynet har skønnet, at en buffer på ti milliarder kroner er tilstrækkelig i forbindelse med eventuelle erstatninger.

Danske Bank er langtfra den eneste bank, der har haft problemer med hvidvask. Ærkerivalen Nordea oplyste for eksempel tirsdag morgen, at den har sat over 700 millioner kroner af til hvidvasksager.

»Vi har tidligere meldt ud, at vi forventer at få en bøde i Danmark for vores tidligere svage processer og procedurer til bekæmpelse af hvidvask, og vi har i den forbindelse foretaget en hensættelse på 95 mio. euro til hvidvask-relaterede sager,« lød det fra Nordea-topchefen Casper von Koskull, da han præsenterede regnskab.

Ligesom Danske Bank mistede Nordea også kunder i årets første kvartal.

»Der er hård konkurrence i øjeblikket, og det kan man også se på marginudviklingen i Danmark, Sverige og Norge. Der bliver konkurreret om kunderne på alle fronter, og det er sådan set sundt nok,« siger Jesper Nielsen fra Danske Bank.

Medvind løjer af

Thomas Eskildsen, der er aktieanalytiker ved Handelsbanken, bemærker også en skærpelse af konkurrencesituationen på bankmarkedet. Samtidig hæfter han sig ved, at Danske Banks sløje resultat var påvirket af højere nedskrivninger i forhold til året før.

Nedskrivningerne udgjorde 357 millioner kroner mod en nettotilbageførsel på 330 millioner i første kvartal 2018. Udviklingen skyldtes lavere tilbageførsler og øgede nedskrivninger på landbrug herhjemme samt enkelte større engagementer.

»Det er et udtryk for, at den periode, hvor banken har kunnet tilbageføre tidlig hensættelser til tab på engagementer, hvor tabene har vist sig a blive lavere end ventet er ved at vende. Dermed kommer banken ind i en mere normal kreditcyklus,« siger Thomas Eskildsen.

Siden oktober 2018 har Jesper Nielsen stået i spidsen for en kæmpemæssig oprydningsopgave i Danske Bank som følge af hvidvasksagen, der foreløbigt har kostet banken 450 millioner kroner i direkte omkostninger.

Det er Karsten Dybvads, bestyrelsesformand i Danske Bank, ansvar at udpege en ny permanent topchef til landets største pengeinstitut, og Jesper Nielsen afviser at svare på, hvorvidt han er i spil til posten.

»Det må du snakke med Karsten Dybvad om,« siger den midlertidige topchef.