Danske Bank mindre værd end bankpakke-lån

Danske Bank-aktien fortsætter med at få stryg på Fondsbørsen. Markedsværdien af Danmarks suverænt største bank er nu mindre end det lån på 26 milliarder kr., som banken vil få af staten. Kursen indikerer massiv frygt for gigantiske fremtidige tab.

Danske Banks aktiekurs ruller nedad, og markedsværdien er nu mindre end 26 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
I dag kan en Danske Bank-aktie erhverves for blot 35,20 kr. Det giver banken en samlet markedsværdi på 24,6 milliarder kr.

Det er faktisk mindre end det ansvarlige lån på 26 milliarder kr., som Danske Bank vil få via Bankpakke 2, og viser at der er en massiv frygt blandt bankens investorer for fremtiden. Markedsværdien på 24,6 milliarder kr. kan sammenlignes med bankens egenkapital, der er på 98,2 milliarder kr.

Med andre ord vurderer investorerne, at en egenkapitalkrone i banken kun er omkring en 25-øre værd. Det er et uhørt lav tal, der normalt er forbeholdt banker, som står umiddelbart foran et kollaps.

Ifølge flere London-baserede investorer og analytikere, som Business.dk har talt med, skyldes det massive pres på aktiekursen, at der er stor frygt for, at banken vil komme med en kapitaludvidelse, som vi udvande de eksisterende aktionærer. Det vil, særligt med den nuværende aktiekurs, blive dyrt for de eksisterende aktionærer.

I dag fortalte en af verdens største og mest solide banker, engelske HSBC, at man vil sælge nye aktier for 12,5 milliarder pund, eller 104 milliarder kr., for at styrke kapitalen. Aktierne vil blive solgt med fortegningsret for nuværende aktionærer til en kurs, der ligger næsten 50 pct. under fredagens slutkurs. Meddelelsen fik HSBC-aktien til at falde med en femtedel i dag på London-børsen, også selv om banken kunne fortælle om et resultat før skat på 9,3 milliarder dollar, eller 55 milliarder kr., på trods af gigantiske nedskrivninger på amerikanske aktiviteter.

HSBC-sagen viser Danske Banks problem i en nøddeskal. Hvis banken skal gennemføre et nysalg af aktier med fortegningsret for nuværende aktionærer, så skal det ske med en voldsom rabat i forhold til en aktiekurs, der allerede er helt usædvanlig lav. Og det skaber nervøsitet blandt investorerne.

Danske Bank afviser
Danske Bank selv har konsekvent afvist, at det vil være nødvendigt at sælge nye aktier, og peger på at bankens solvens allerede inden den nye ansvarlige lån fra staten er på 13 pct., og vil blive endnu højere når staten udbetaler lånet, fordi det er af en særlig type, der både tæller med i bankens solvens, og i den vigtige kernekapital.

Umiddelbart skal banken da også tabe helt usædvanligt mange penge, før solvensen kan komme under pres. Ganske vist venter blandt andre aktieanalytikere fra storbanken Goldman Sachs, at Danske Bank i år vil få nedskrivninger på udlån på ca. 23 milliarder kr., eller næsten det dobbelte af nedskrivningerne sidste år på 12,1 milliarder kr.

Men selv et tab i den størrelsesorden vil ikke for alvor presse solvensen. For Danske Bank har en relativt stabil indtjening på sin bankforretning før nedskrivninger på ca. 20 milliarder kr., så selv et tab på 23 milliarder kr. vil kun reducere egenkapital med 3 milliarder kr.

Med andre ord skal Danske Bank tabe betydeligt mere end 20 milliarder kr., før der kan blive problemer med bankens solvens.

Goldman Sachs-analytikerne påpeger også, at Danske Banks egenkapital er under 3 pct. af de samlede aktiver, der er på godt 3500 milliarder kr. I det tal indgår dog hele udlånet fra Realkredit Danmark på næsten 700 milliarder kr., og det er for langt hovedparten obligationer, der ikke er ejet af banken, men af investorer som ATP og PFA. Banken har dog en stor eksponering mod dansk økonomi, og en eksponering mod Irland, der ganske vist ikke er voldsom set i forhold til bankens størrelse, men som stadig er problematisk, fordi Irlands økonomi nærmest er i frit fald.

Værdipapirer for milliarder
Danske Bank har også en massiv eksponering mod finansmarkederne. Faktisk har banken værdipapirer og finansielle kontrakter til en værdi af næsten 1000 milliarder kr. Det er en værdipapirbeholdning, der også relativt set er stort set dobbelt så stor som blandt andre Jyske Bank og Sydbank, men på niveau med, eller lidt lavere end, sammenlignelige banker som SEB, Nordea og Handelsbanken.

Danske Bank har dog ikke selv hjulpet til at dæmpe nervøsiteten. Som en af ganske få banker i Danmark afviste banken nemlig fuldstændigt at komme med et bud på, hvad indtjeningen ville blive i 2009. Mens selv små lokalbanker har givet en indikation af den forventede basisindtjening på bankforretningen, og de fleste også har givet en indikation på de forventede nedskrivninger på udlån i år, så afviste Danske Bank fuldstændigt at fremlægge tal i afsnittet om forventninger til fremtiden i det regnskab, der blev fremlagt 5. februar.