Danske Bank mangler 30 mia. kr.

Danske Bank har bundet alt for mange penge i sit datterselskab Realkredit Danmark. Det kan være alvorligt i en krisesituation, eller hvis regeringen indfører branddøre mellem bankerne, advarer analytiker.

Foto: Thomas Lekfeldt. Danske Bank har bundet alt for mange penge i sit datterselskab Realkredit Danmark
Læs mere
Fold sammen
Danske Bank risikerer at skulle på jagt efter yderligere 30 mia. kroner til at polstre sig med. Det skyldes, at banken populært sagt bruger sin egenkapital to gange – dvs. både til at polstre sit datterselskab Realkredit Danmark og til at få bankens moderselskab til at se stærkere ud.

Men det er der risici ved. For hvad nu hvis banken skal bruge pengene i en krisesituation? Så er man nødt til at dræne Realkredit Danmark for et pænt tocifret milliardbeløb – og det kan få alvorlige konsekvenser for, om Realkredit Danmark overhovedet er i stand til at udstede de særligt stærke SDO-obligationer, som store dele af de danske boliglån er afhængige af.»Da danske banker og hele det finansielle system er meget afhængige af et velfungerende SDO-marked, tror vi ikke, at nogen bank vil risikere dette, og vi stiller derfor spørgsmål ved kapaciteten til at absorbere tab. Hvis Danske Bank skulle holde tilstrækkelig kapital både i banken og i realkreditselskabet, vurderer vi, at der mangler omkring 30 mia. kroner,« skriver analytiker Andreas Hakansson i en rapport fra det franske finanshus Exane BNP Paribas, som påpeger, at Danske Bank står alene blandt de nordiske banker med en så aggressiv tilgang på området.

Danske Bank vil dog ikke behøve at skaffe 30 mia. kroner i ny egenkapital. De kan også låne dem, hvilket vil koste ca. et par milliarder kroner om året i rente.

Milliardregningen vil også udløses, hvis de danske myndigheder gør alvor af et krav om, at der skal være effektive branddøre mellem finansielle institutter og deres døtre. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) oplyser, at man ikke er færdig med de branddøre, som skal sikre en mere robust finansiel sektor, selv efter man sammen med Nationalbanken i et vidtgående initiativ netop har ændret reglerne for flekslån.

»Når vi går igennem hele den finansielle sektor, og vi kan se, at vi kan lave det mere sikkert, så skal der nok opstå nye vinkler, og så vil vi handle. Jeg går efter, at vi skal have en konkurrencedygtig og smidig sektor, men vi skal også køre mere sikkert. Jeg har ikke noget ønske om, at vi skal kaste Danmark eller verden ud i en ny finanskrise,« siger ministeren. I Danske Bank afviser økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen, at det er et problem, at man har bundet 45 ud af 120 mia. kroner i Realkredit Danmark: »Det må stå for analytikerens egen regning. Vi lever op til alle solvensregler, og Danske Bank er solidt kapitaliseret. Og selvfølgelig er vi opmærksomme på, hvor meget kapital der er placeret i vores datterselskaber. Men vi har den solvens, vi skal have.«