Danske Bank: Lav rente bag kæmpe-nedskrivning

Det er udsigten til lave renter i mange år fremover, som mandag morgen får Danske Bank til at nedskrive ni milliarder kroner. Banken understreger, at der er tale om ren regnskabsteknik.

Det er udsigten til en lang årrække med lave renter, som får Danske Bank til at nedskrive mandag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er udsigten til en lang årrække med lave renter, som får Danske Bank til at nedskrive mandag morgen.

Banken har regnet på, hvor meget man forventer at kunne tjene i årene fremover, og uden udsigt til at renterne for alvor vil stige, barberer Danske Bank ni milliarder kroner af den såkaldte goodwill i Finland, Nordirland og Estland.

Det fortæller økonomidirektør Henrik Ramlau:

»Det, vi kan se, er, at vi står foran en lang årrække i et lavrentemiljø. Situationen i Rusland indgår også i beregningerne, men den lave rente er den vigtigste årsag, og nedskrivningnen er fordelt på de tre lande,« siger Henrik Ramlau.

Det er fast procedure at gennemgå bankens goodwill i fjerde kvartal, fastslår han.

»Det kommer nu, fordi det er naturligt, at man ser på sine goodwillberegninger i Q4. Vi laver en vurdering af den gang om året og gennemgår alle modelforudsætninger omkring vores goodwill. Man ser på, hvad man forventer at tjene på lang sigt og på meget lang sigt dvs. efter 2024,« siger Henrik Ramlau.

Beregningerne er sket i samarbejde med Finanstilsynet, men hvorvidt tilsynet decideret har opfordret banken til at gå goodwill i de tre lande efter i sømmene, vil Henrik Ramlau ikke komme nærmere ind på.

»Vi fik et brev fra Finanstilsynet i sommer, og vi har haft en dialog med Finanstilsynet over noget tid, senest fra slutningen af november og frem, hvor vi blandt andet har drøftet, hvordan man laver indtjeningsberegninger på så lang sigt,« siger Henrik Ramlau, som understreger, at det er vanskeligt at beregne hvor meget man vil tjene mere end ti år ude i fremtiden.

»Det er virkelig svært at lave, og derfor er der et stort element af skøn, siger han.

Han betegner nedskrivningen som »ren regnskabsteknik« og lægger vægt på, at den hverken vil få betydning for bankens daglige drift, solvens eller føre til prisstigninger for kunderne.