Danske Bank-kunde truet med fængsel og frataget pas

Irsk ejendomsinvestor skylder banken 50 mio. kr. og er blevet tvungent til at aflevere sit pas efter, at han har undladt at møde op i sø- og handelsretten

Foto: CATHAL MCNAUGHTON. Finanskrisen har givet den irske økonomi en kold tyrker.
Læs mere
Fold sammen
Der er tilsyneladende ingen ende på de kulørte historier, som Danske Bank involveres i under oprydningen i Irland, som foreløbig har kostet banken over 30 mia. kr.

I sommer måtte Danske Bank via sø- og handelsretten i Dublin true ejendomsinvestoren John Meager med fængsel for at få ham til at møde op i retten og fremlægge sine aktiver for banken, skriver avisen Irish Times.

I juni beordrede dommer Peter Kelly ham arresteret for foragt for retten, men det var ikke lykkedes at lokalisere ham. I juli mødte John Meagher så omsider op og gav som begrundelse for det sene fremmøde, at han boede i Indien, hvor han var optaget af at udvikle et ferie-resort i Tamil-området.
 Dommeren inddrog derefter John Meaghers pas for at forhindre ham i at forlade landet.Danske Bank fik tidligere på året dømt John Meagher til at tilbagebetale et lån på knap 50 mio. kr., som Danske Bank ydede ham i 2011 til restrukturering af finansiering fem ejendomme i Charlemont Street tæt på floden Liffey, som gennemskærer Dublin. John Meaghers oprindelige lån stammer tilabge fra 2000 og 2003. Men ifølge bankens advokat Rossa Fanning, som er en af Irlands mest fremtrædende jurister, havde Danske Bank intet hørt fra John Meagher.

Da John Meagher omsider mødte op i retten, kritiserede han Danske Bank for dens behandling af ham efter 17 år som kunde, der var på fornavn med bankpersonalet. Han forklarede, at banken havde sendt dokumenter til forkerte adresser, men advokat Rossa Fanning kaldte dette for undskyldninger og bortforklaringer.Hvorvidt det er lykkedes Danske Bank at hente det skyldige beløb hjem er uvist. Banken ønsker generelt ikke at kommentere konkrete lånearrangementer.

Danske Bank købte i 2004 under Peter Straarups ledelse National Irish Bank og iværksatte en sand jagt på udlån. Da finanskrisen ramte i 2008, fik mange af kunderne store økonomiske problemer. Danske Bank har for nyligt meddelt, at banken trækker sig helt ud af Irland.