Danske Bank kritiseres for at investere uetisk

Danske Bank er kommet i modvind i Norge, hvor bankens afdeling - Fokus Bank - er i søgelyset for at investere kundernes pensionspenge i virksomheder, der er med til at fremstille bl.a. atomvåben.

Danske Bank er kommet i modvind i Norge, hvor bankens afdeling - Fokus Bank - er i søgelyset for at investere kundernes pensionspenge i virksomheder, der er med til at fremstille atomvåben, klyngebomber og landminer, som i høj grad rammer civile.

Kritikken kommer samtidig med, at stadig flere danske pensionskasser sætter øget fokus på etik.

Investeringerne sker ifølge Nyhedsavisen gennem Danica Pension, der også tidligere har været kritiseret for at sætte danske pensionsmillioner i masseødelæggelsesvåben.

I Norge har det vakt undren, at Danske Bank ingen etiske retningslinjer har for investeringer. De pågældende selskaber blev allerede i 2005 sortlistet af den norske Statens Pensionsfond, der administrerer Norges oliemilliarder.

Danske Banks informationschef, Jonas Torp, afviser kritikken og understreger, at de Danske Bank-kunder, der ønsker det, har muligheden for at vælge ordninger med bæredygtige investeringer. Men det er der stort set ingen, der gør, understreger han.

Kun for 0,25 procent af investeringsmidler ligger her. Samtidig forvaltes omkring 2/3 af bankens investeringer i eksterne udenlandske fonde, som typisk investerer meget bredt, forklarer han. Og et skarpt krav om etiske investeringer ville derfor udelukke f.eks. Wal-mart, Boeing og en række andre virksomheder, der eksempelvis fremstiller komponenter til våben.

"Hvis vi gik i den anden grøft og sagde: Nu gør vi det 100 procent, så skal vi i princippet ind hver dag og screene hver enkelt fond for enkelte investeringer. Så ville vi afskære os helt urimeligt for investeringsmuligheder til skade for kunderne, og efter som de ikke har valgt det - de har muligheden - så risikerer vi at påføre dem det ringere afkast," siger Jonas Torp til Ritzau.

Samtidig understreger han, at det ikke er et fuldstændigt enten eller - og det er ikke noget let område at operere i. Det kunne også være tobaksaktier, alkohol eller måske fedende produkter, man ikke ønskede investeringer i.

"Det er ikke noget, du bare gør. Men vi er da i dialog med os selv og fondene," siger Jonas Torp.

Ifølge Danske Bank drejer de omstridte investeringer i Norge sig om 600 millioner kroner. Heraf er mere end 250 millioner kroner i henholdsvis Wal-Mart - der er med, fordi kæden ikke har overenskomst - og Boeing, der fremstiller komponenter til våbenindustrien.
/ritzau/