Danske Bank kræver kvart milliard af Stein Bagger-ofre

Næsten en kvart mia. norske kroner vil Danske Bank nu forsøge at suge ud af to norske bestyrelsesmedlemmer og et norsk selskab, som blev snydt af Stein Bagger i 2007.

Stein Bagger forlader Københavns Byret fredag d. 15. november 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank kræver nu 225 millioner norske kroner i erstatning fra et norsk selskab og to bestyrelsesmedlemmer, som er blevet bedraget af direktøren for IT Factory, Stein Bagger.

Advokaten for de indstævnede, som er advokat Mathias Tveten fra advokatfirmaet Ro Sommernes, siger dog til den norske erhvervsavis, Dagens Næringsliv, at søgsmålet er helt meningsløst, da der er tale om almindelige lønmodtagere, som slet ikke er i nærheden at af kunne betale erstatninger i den størrelse.

Mahhias Tveten er advokat for det norske selskab Avision og de to bestyrelsesmedlemmer Erik Bakken og Harald Etnestad.

 

Til januar næste år, skal Mahhias Tvetens klienter møde Danske Bank i den omfattende erstatningssag i Oslo tingrett.

Det norske selskab Avision solgte i maj 2007 store dele af sin virksomhed til IT Factorys norske datterselskab. Det sket efter de havde mødt Stein Bagger i Oslo Lufthavn, Gardermoen, i august året før.

Købesummen var på ti millioner norske kroner, hvoraf de 3,7 millioner kroner var et vederlag, som skulle tjenes ind ved at Avision fortsatte som norsk forhandler af IT Factorys programvarelicenser.

 

"Mine klienter blev snydt til at sælge deres virksomhed til IT Factory, og blev også udnyttet som et værktøj i Stein Baggers bedragerier. De troede Avision solgte reelle programmer til Danske Bank på vegne af IT Factory. Stein Baggers bedragerier var meget snedigt udført. Han snød mange og fik over en milliard kroner selv. Men det er meget mærkeligt, at en bank, som er blevet snydt, sagsøger en anden, som også er blevet snydt med krav om erstatning," siger Mahhias Tveten til den norske avis.

 

Danske Bank herhjemme har ingen kommentarer til sagen.

Men advokat og partner Terje Marthinsen fra Kongstad Lunde & Co., som repræsenterer Danske Bank, siger at Danske Bank har den opfattelse, at Avision og de to bestyrelsesmedlemmer er blevet brugt og har udvist uagtsomhed i forbindelse med IT Factory-bedrageriet, som ramte Danske Bank hårdt.

Avision er i dag et selskab uden aktiviteter og med en negativ egenkapital, som skulle have påført Danske Bank et tab på 136 millioner kroner. Med renter siden 2009 er bankens erstatningskrav på 225 millioner norske kroner plus sagsomkostninger.

 

Mahhias Tveten siger at han vil lægge vægt på, at sagen er forældet og at hans klienter ikke har optrådt uagtsomt. Han oplyser også, at det er uklart, hvor meget Danske Bank allerede har modtaget i erstatning fra sine forsikringer og konkursboet efter IT Factory.

Terje Marthinsen oplyser, at Danske Bank ikke har hævdet, at de to nordmænd har begået kriminelle handlinger, men at de har optrådt uagtsomt. Stein Bagger har under sin straffesag forklaret, at de to nordmænd ikke havde kendskab til bedragerierne eller de fiktive programvarelicenser, fremgår det af den norske avis.