Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danske Bank er tvunget til at møde op i Folketinget og forklare sig i fuld offentlighed. Det blev besluttet på tirsdagens møde i Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, hvor Enhedslistens Rune Lund havde foreslået den offentlige høring.
Dermed skal Danske Bank møde op og besvare politikernes spørgsmål om flere af de ting, som de ikke fik svar på i første omgang, da bankens interne undersøgelse blev præsenteret i sidste uge.
Ved Danske Banks pressemøde fik journalisterne kun mulighed for hver at stille ét spørgsmål og kunne dermed ikke følge op for at få svarene præciseret.
Det bliver der til gengæld mulighed for nu, hvor Folketinget kalder banken ind.
Danske Bank har også tidligere været i høring på Christiansborg, da Danske Banks chefjurist, Flemming Stig Pristed, skulle besvare spørgsmål i forbindelse med en ny lov om hvidvask.
Arbejdsudvalg skal udarbejde program
Tirsdag var der samråd i Folketinget, hvor Finanstilsynets rolle i sagen var omdrejningspunkt, og efter samrådet blev erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) spurgt ind til en eventuel høring.
»Man skal være velkommen til at afholde en offentlig høring i Folketinget, hvis man vil det,« svarede Rasmus Jarlov.
»Når der på et tidspunkt bliver draget nogle konklusioner på myndighedernes undersøgelser, bliver det selvfølgelig også lagt frem i offentligheden. Men det er vigtigt at forstå, at vi ikke får afklaring på de her ting inden for en uge, så jeg beder om tålmodighed, fordi det kommer til at tage noget tid,« lød det fra erhvervsministeren.
Rune Lund (EL) »Vi skal signalere, at vi som lovgivere i Danmark tager det her meget alvorligt, og at vi har maksimal bevågenhed omkring det. Når den største bank i Danmark er involveret i en skandale af de her groteske og historiske dimensioner, så skal vi som lovgivere have mulighed for at stille direkte og kritiske spørgsmål til det.«
Nu er den offentlige høring vedtaget, og udvalget har nedsat en arbejdsgruppe, som skal udarbejde et forslag til programmet, der endeligt skal vedtages ved næste udvalgsmøde om cirka to uger.
Rune Lund oplyser, at arbejdsgruppen består af formanden for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Morten Bødskov (S), formentlig erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) og Rune Lund selv.
»Det centrale er, at Danske Bank kommer og svarer på spørgsmål i forhold til den interne redegørelse, hvor de har undersøgt sig selv. Derudover skal vi i arbejdsgruppen snakke om, hvilke andre elementer, som kan indgå i høringen,« siger Enhedslistens finansordfører.
Udvalgsformand Morten Bødskov nævner et helt konkret spørgsmål, som han ønsker svar på i høringen: »Hvordan kan Danske Bank havne i verdenshistoriens største hvidvasksag?«
»Derudover handler det om at få et indblik i deres interne rapport, samt hvad det er for et samarbejde, som danske myndigheder har med europæiske myndigheder om den efterforskning, der finder sted i sådan en sag,« siger Morten Bødskov (S).
Han understreger, at høringen ikke skal spænde ben for igangværende efterforskning, men at der er en række principielle spørgsmål, som kræver svar i forbindelse med bekæmpelsen af international organiseret økonomisk kriminalitet.
Rune Lund foreslår, at man for eksempel kunne indkalde Bagmandspolitiet – Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – eller Finanstilsynet for at redegøre for lovgivningen, og hvilke barrierer de har mødt i deres arbejde med at undersøge banken.
»Det kunne også være, at det var relevant at invitere nogle organisationer eller repræsentanter fra Estland, eller måske en journalist, der har arbejdet indgående med sagen for at få et andet perspektiv,« siger han.
Indtil videre er det løse overvejelser, som de skal konkretisere i arbejdsudvalget og præsentere for hele udvalget ved næste møde.
Krav på svar
Rune Lund peger på, at en række spørgsmål stadig forblev ubesvarede i bankens interne undersøgelser. Derfor vil han benytte muligheden til at kræve nogle svar.
»Vi skal signalere, at vi som lovgivere i Danmark tager det her meget alvorligt, og at vi har maksimal bevågenhed omkring det. Når den største bank i Danmark er involveret i en skandale af de her groteske og historiske dimensioner, så skal vi som lovgivere have mulighed for at stille direkte og kritiske spørgsmål til det,« siger Rune Lund.
Danske Bank oplyser, at det endnu ikke er besluttet, hvem som skal deltage i høringen:
»Vi forstår godt, at der er mange spørgsmål til sagen, og vores udgangspunkt er altid at være til rådighed for dialog. Det vil det også være i forhold til en eventuel invitation fra udvalget,« skriver pressechef Kenni Leth i en e-mail til Berlingske.
Onsdag stod Danske Banks interne whistleblower frem i Berlingske. Både Socialdemokratiet og SF vil nu invitere whistlebloweren, den 47-årige brite Howard Wilkinson, der fra 2007-2014 var chef for Danske Markets i Baltikum, til høringen.