Danske Bank jagter kvart milliard hos krakket irsk børsmægler

Banken finansierede management buy out i Dublin-firmaet Bloxham, som har svindlet med regnskaberne.

Pedestrians walk past real estate which has recently been sold in central Dublin August 28, 2013. Five years after a huge property crash devastated the Irish economy, prices are finally stabilising, but a booming urban market where supply is scarce and competition fierce is raising concerns about a new bubble in the capital. REUTERS/Cathal McNaughton (IRELAND - Tags: REAL ESTATE BUSINESS) Fold sammen
Læs mere

Bloxhams højpolerede og over 150 år gamle messingskilt på Exchange Place midt i Dublins finanscentrum har i mangel af bedre været vist utallige gange i irske medier de forløbne halvandet år. Skiltet, som spejler nabobygningerne i Dublins i dag noget forpjuskede finanscentrum, er eneste visuelle vidnesbyrd om det nu krakkede børsmæglerselskab.

De syv partnere i Irlands ældste børsmæglervirksomhed har været incognito, siden Irlands Central Bank lukkede Bloxham i foråret 2012. Den irske nationalbank havde opdaget, at Bloxham havde svindlet med regnskaberne og pumpet balancen kunstigt op med næsten 40 millioner kroner – selv om regnskaberne var kontrolleret af revisionskæmpen Deloitte.Financial Times var sidste år først med nyheden, som næppe har udløst glædesscener hos Danske Bank i Dublin. I maj 2012 var banken i forvejen ved at drukne i dårlige lån til den irske ejendomssektor. Men realiteten var altså, at banken også havde kastet sig ud i at finansiere et management buy out, da syv Bloxham-partnere overtog det hæderkronede firma. Det samlede lån til de syv irske børsmæglere løber ifølge irske medier op i 255 millioner kroner, som partnerne har lånt personligt og via deres selskaber.

Fejlagtige oplysninger

Irsk presse rapporterede i sommer, at de syv partnere hver især forhandlede med Danske Bank om individuelle forlig, men i slutningen af oktober indbragte banken den første af dem, Bloxhams tidligere finansdirektør, 36-årige Tadhg Gunnel, for retten med et erstatningskrav på 15 millioner kroner.

Tadhg Gunnel ses som manden, der førte an i regnskabssvindlen. Danske Bank argumenterer over for retten i Dublin, at de regnskabsoplysninger, som banken baserede sit udlån til de syv partnere på, var fejlagtigt, og derfor blev lånene givet på et fejlagtigt grundlag.

Retssagen mod Tadhg Gunnel ventes at blive efterfulgt af sager mod de seks øvrige partnere. Ifølge irske medier har svindlen hos Bloxham stået på siden 2007, og i fire ud af de forløbne fem år har indtægterne været pumpet kunstigt op. Danske Bank repræsenteres af det Dublin-baserede advokatfirma, Ivor Fitzpatrick & Company.Siden den irske centralbank afslørede svindlen hos Bloxham i maj 2012, har Bloxham solgt sin asset management division til konkurrenten Davy.

Parallelt med Danske Banks sag mod Bloxham plages det nu lukkede børsmæglerselskab af dyre retssager i London, hvor investorer forlanger erstatning på 20 millioner euro for at være lokket til at investere i såkaldte saturn bonds, som blev markedsført af Morgan Stanley. I dag har værdipapirerne mister over 90 procent af deres værdi.

Danske Bank købte den irske bank National Irish Bank (NIB) i 2004 og iværksatte under daværende bankdirektør Peter Straarups ledelse en ekspansiv udlånspolitik for at få del i det boomende irske økonomi.

Tab på 30 milliarder kroner

Danske Bank satsede især på ejendomssektoren, som kom ud i svære problemer, da ejendomsboblen brast. Banken har hidtil tabt over 30 milliarder kroner på det fejlslagne irske eventyr.

Danske Bank vil ikke kommentere de mange retssager, som banken i dag er involveret i mod tidligere kunder. Det ville være i strid med bankens tavshedspligt, lyder det fra kommunikationsafdelingen.Danske Banks ansvarlige for oprydningsafdelingen, som har uønskede lån relateret til Irland for over 40 milliarder kroner, Peter Hughes, ønsker heller ikke at fortælle nærmere om afdelingens arbejde og strategi. Danske Bank har i dag næsten 100 ansatte beskæftiget med oprydningen efter eventyret i Irland.