Danske Bank i forlig om afdød kundes livsforsikring

Den irske ejendomsmatador og tidligere Danske Bank-kunde Patrick Rocca tog sit eget liv i 2009. Danske Bank krævede Roccas livsforsikring som afdrag på lån, men efter et slagsmål med afdødes bror i retten har banken indgået forlig i sagen.

Det irske boligmarked nærmest imploderede under finanskrisen. Patrick Rocca er ikke den eneste ejendomsinvestor, som efterfølgende tog sit eget liv. Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række irske tycoons valgte at tage deres eget liv, da deres imperier sank i grus. Danske Banks irske filial er en blandt mange andre banker, som har samlet ind til de afdødes familier. Banken har imidlertid samtidig gennem et stykke tid kæmpet med en afdød kundes familie om millionerne i hans livsforsikring. Torsdag i sidste uge indgik parterne forlig.

En af Danske Banks irske kunder, ejendomsmatadoren Patrick Rocca var kun 42 år, da han tog sit eget liv i januar 2009. På det tidspunkt stod han med en uoverskuelig gæld - herunder til Danske Bank, som han skyldte over 25 mio. kr. i familiens hus.

Mens det endnu gik godt for Patrick Rocca i 2007 blev værdien af hans ejendoms-imperium sat til op mod en halv milliard pund. Han havde især tjent mange penge på ejendomsinvesteringer i England. Rocca var et kendt medlem af Dublins jetset, bror til en tidligere Miss Ireland, der var gift med Van Morrison, og Patrick Rocca ejede bla. sin egen Jet Ranger helikopter. Men i 2009 stod han overfor et uoverskueligt gældsbjerg og valgte altså en radikal løsning.

Hans død vakte opsigt i Irland, fordi begivenheden faldt sammen med, at Den Keltiske Tiger udåndede efter en række vilde år med voldsomt stigende ejendomspriser.

Striden mellem Danske Bank og afdøde Patrick Rocca familie drejer sig om afdødes livsforsikring på omkring 9,5 mio. kr. Patrick Roccas bror, Bernard Rocca har påstået, at han har ret til livsforsikringen. Danske Bank mener derimod, at banken har krav på livsforsikringen som et afdrag på de godt 25 mio. kr., som Patrick Rocca og hans kone Annette lånte i deres hjem i 2006. Ifølge Danske Bank lagde Patrick Rocca livsforsikringen som sikkerhed for huslånet.

Sagen nåede at blive behandlet i Dublins High Court, som svarer til landsretten. Men efter det femte retsmøde meddelte parterne i sidste uge, at de havde indgået forlig i sagen. Forliget blev indgået efter, at Danske Banks advokat havde afhørt Bernard Rocca.

Ifølge irsk presse er parterne enige om at holde forliget konfidentielt, og ingen oplysninger er sluppet ud om beløbsstørrelser. Berlingske har bedt om en kommentar til sagen i Danske Bank, men bankens presseafdeling meddeler i en mail, at banken ikke udtaler sig om kunder og retssager.

Patrick Rocca er ikke den eneste irske ejendomsinvestorer, der har valgt at flygte helt væk fra problemerne.

Ifølge Jyllands-Posten begik 29 medlemmer af den irske ejendomsforening Irish Property Council selvmord i 2009 og 2010. Det store antal selvmord i landet har også påvirket medarbejderne i National Irish Bank. Hvert år støtter de ifølge avisen en velgørenhedsorganisation, og i 2010 var det selvhjælpsorganisationen »Suicide or Survive«, som bankens ansatte samlede penge ind til.