Danske Bank hyrer tidligere PET-chef: Skal få styr på hvidvask

Jens Madsen, der ud over PET også har en fortid hos blandt andet Bagmandspolitiet, får ansvaret for området Compliance Incident Management hos Danske Bank.

Portræt af Jens Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Danske Bank har ansat den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Jens Madsen. Han skal være med til at sikre, at banken lever op til reglerne for hvidvask, skriver Finanswatch.

Meldingen kommer oven på en historie i Berlingske Business, der tirsdag kan fortælle, at Danske Bank i flere år lod regimet i Aserbajdsjan sende milliarder gennem fire konti i bankens estiske afdeling.

Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk verden over, der samtidig offentligt har forsvaret regimet.

Ifølge Danske Bank er den nye sag om milliarderne fra Aserbajdsjan "desværre endnu et eksempel på, at vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial".

Jens Madsen, der ud over PET også har en fortid hos blandt andet Bagmandspolitiet, får ansvaret for området Compliance Incident Management hos Danske Bank.

Han skal håndtere sager, hvor der er tvivl om, hvorvidt reglerne for kontrol af hvidvask er blevet overholdt.

»Ansættelsen skal ses som et led i den generelle oprustning på complianceområdet i Danske Bank, og det er klart, at den første opgave bliver at bidrage til arbejdet med at undersøge forholdene i Estland før 2014,« siger Anders Meinert, der er chef for Group Compliance i Danske Bank og dermed har det operative ansvar for bankens overholdelse af reglerne til forhindring af hvidvask og terrorfinansiering, ifølge Finanswatch.

Jens Madsen stoppede i PET i 2015 efter angrebene ved kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København. Han har siden været ansat i Udenrigsministeriet, hvor han har arbejdet med bekæmpelse af terrorfinansiering.