Danske Bank henter kreditekspert hos »fjenden«

Danske Bank ansætter nu en af de mest anerkendte eksperter i kreditvurdering, Standard & Poor’s Per Törnqvist. Det kan måske spare banken for milliarder på sigt.

Per Tørnqvist, kommer fra en stilling hos Standard & Poor's, og er nu hentet til Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der står mellem 400 mio. kr. og 1 mia. kr. årligt på spil for Danske Bank, fordi man fortsat ligger signifikant dårligere end de nordiske konkurrenter på den kritiske kreditvurdering. Derfor opruster banken nu for at komme til at stå sig bedre med de ratingbureauer, som løbende evaluerer banken.

Det sker med ansættelsen af Standard & Poor’s direktør Per Törnqvist, som i de seneste år gentagne gange har været ude med skarp kritik af de danske banker og særligt realkreditsystemet - herunder særligt de mange F1-lån. Men netop hans evne til at kritisere de store pengeinstitutter og videreformidle det teknisk tunge kreditvurderingsstof, gør ham værdifuld for Danske Bank. For netop en forbedring af kreditvurderingen er et af Danske Banks indsatsområder, forklarer Henrik Ramlau-Hansen, økonomidirektør i Danske Bank:

»Per Törnqvist bliver chef for en mindre ratingafdeling. Han skal stå i spidsen for vores dialog med kreditvurderingsbureauerne og lede det interne arbejde, der skal forbedre vores rating, som jo er lidt lavere end nogle af vores nordiske kollegaer. Det er ikke et akut problem, men vores rating skal helst forbedres indenfor en overskuelig periode.«

Og der står rigtig mange penge på spil for Danske Bank, der udstedt obligationer og seniorgæld for mere end 300 mia. kr., hvor renten er afhængig af kreditvurderingen.

»De investorer, der køber de papirer, betaler en bedre pris jo bedre rating. Det kan nemt være mellem 400 millioner og 1 milliard kroner værd om året,« siger Henrik Ramlau-Hansen.

I forvejen har Danske Bank det ret svært med kreditvurderingsbureauerne. I sommer havde banken sat næsen op efter at blive opgraderet af netop standard & Poor’s, men det satte netop Törnqvists team en stopper for med begrundelsen, at Danske Bank-koncernen havde alt for mange F1-lån på balancen, og de udgør en større risiko, fordi de på kort sigt kan udløse stærkt stigende renter.

»Jeg vil ikke sige, at det har været nemt. Ratingbureauerne sætter over tid fokus på forskellige ting - de har sat fokus på vores aktiviteter i Irland, vores svage indtjening, samt vores likviditet og kapital, ligesom der har været sat fokus på antallet af F1-lån. Det er en kompleks verden at operere i. Derfor har vi brug for en fuldtidsperson til at arbejde med det,« lyder det fra Danske Bank-direktøren.

Men netop de mange F1-lån udgør vel en fare for hele landets økonomien pga. risikoen for en skarp rentestigning?

»Jo, de udgør en strukturel risiko - og det er også baggrunden for de ændringer, som regeringen laver nu. Det er jo en slags katastrofeforsikring mod store rentestigninger, om det så giver bedre vurdering hos ratingbureauerne har vi til gode at se,« lyder det fra Henrik Ramlau-Hansen, som fortsat vil arbejde for at nedbringe Danske Banks andel af F1-lånene, selvom nationalbank-direktør Lars Rohde har kaldt det nye tiltag, der reducerer en rentestigning til maks. 5 pct., for løsningen på det såkaldte refinansieringsproblem.

»Det er fortsat vores forventning, at flere af vores kunder vil udnytte den aktuelt meget lave rente til at vælge lån med længere løbetid, og at vi som bank skal arbejde hen mod længere løbende obligationer. Det er nødvendigt for, at vi får en mærkbar effekt for vores rating situation,« siger Henrik Ramlau-Hansen, som afviser, at Danske Bank har brug for mere kapital.

Netop Per Törnqvist har tidligere advaret mod netop de mange flekslån i danskernes økonomier, som er nogle af de mest gældsatte i verden:

»Det værste scenario for Danmark er en kraftig rentestigning, som er uventet. Det kaldes et realrentechok. Det kan få store konsekvenser for Danmarks økonomi som følge af realkreditsystemets opbygning med mange flekslån med kort løbetid, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er vores forventning,« sagde han forleden til Berlingske Business.