Danske Bank har været en elendig investering i år

Aktionærene i Danmarks største bank, Danske Bank, har set værdien af deres aktiepost krympe med knap 8 pct.

Siden årets start er værdien af de tyve største selskaber på Københavns Fondsbørs ellers steget med 11 pct., hvilket gør Danske Bank til en af de dårligste investeringer blandt de store selskaber i år.

Udsigt til lav økonomisk vækst i Danmark og en opbremsning på boligmarkedet har kostet dyrt på aktiekursen i Danske Bank, påpeger flere analytikere over for RB-Børsen. Samtidig er de europæiske bankers aktiekurser drevet af rygter om opkøb og fusioner, men Danske Bank ses som en opkøber og ikke som et opkøbsmål, hvilket lægger en dæmper på kursstigningerne.

- Det ser ud til, at den danske økonomi bremser hårdere op end den nordiske økonomi generelt. Samtidig er der for tiden stor fokus på boligmarkederne, og der har været en stor sammenhæng mellem bankernes udvikling og boligmarkederne udvikling. Det danske boligmarked har klaret sig rigtig dårligt med en brat opbremsning og prisfald visse steder, forklarer analytiker Kim Bergø fra den britiske investeringsbank Fox Pitt-Kelton.

Gennem Realkredit Danmark er Danske Bank-koncernen en af de helt store spillere på det danske boligmarked.

- Det har ikke den store betydning direkte, da der går lang tid før Danske Bank vil mærke tab på det her. Men det er en opbremsning på boligmarkedet, som er et utroligt vigtigt marked for bankerne. Samtidg giver det en bekymring for hvad det vil betyde for resten af økonomien, da man tidligere har set, hvor vigtig boligmarkedet er for dansk økonomi, siger Kim Bergø.

I investeringsbanken Gudme Raaschou peger analytiker Stig Nymann på, at bankerne generelt har været hårdt ramt i år.

- Det skyldes især usikkerhed om den fremtidige økonomiske vækst, men jeg kan stadigvæk godt lide Danske Bank. De er som alle banker afhængige af konjunkturer, men der er også nogle specifikke ting i Dansk Bank. Næste år er de færdige med integrationen i Irland, hvilket vil løfte resultatet, og på sigt kan der også komme positive overraskelser i Sampo Bank, siger han til RB-Børsen.

RB-Børsen.