Danske Bank har større tab på privatkunder

Også Danske Bank viser øgede tab på udlån i årets tredje kvartal. Krisen blandt kunderne er altså langt fra slut.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udviklingen i Danske Banks udlån er dårligere end forventet. Nedskrivningerne vokser til 2,8 mia. kr. i årets tredje kvartal mod 2,7 mia. kr. i andet kvartal 2011. Analytikerne havde forventet fortsat faldende nedskrivninger på 2,6 mia. kr., men Danske Bank skuffer altså også her.

Danske Bank er dog langt fra den eneste bank, som må erkende, at krisen blandt kunderne langt fra er overstået, men tværtimod forværret fra andet til tredje kvartal 2011. Ligesom tidligere tegner erhvervskunder og ejendomssektoren sig for hovedparten af nedskrivningerne, men også de helt almindelige danskere er nu så pressede, at det smitter af på bankens regnskab.

Billedserie: Danske Banks kronprinser

Forklaringen er i høj grad cocktailen af stigende arbejdsløshed og fastfrosset boligmarked, pointerer banken i kvartalsregnskabet.

"Boligmarkedet udviste en afdæmpet aktivitet, og prisniveauet faldt gennem 1.-3. kvartal 2011. Flere af bankens privatkunder må ventes at realisere et tab ved salg af deres bolig og kunderne er desuden mere følsomme ved stigende arbejdsløshed, hvilket har ført til flere nedskrivninger på privatkunder. Samlet set udgjorde nedskrivninger på udlån relateret til privatkunder 3,6 mia. kr. ved udgangen af 3. kvartal 2011," skriver banken.Ordførende direktør Peter Straarup peger i et interview med business.dk på, at det i Danmark fortsat er de små og mellemstore virksomheder, der trækker blodrøde spor i regnskabet.
”I udlandet er det selvfølgelig stadigvæk Irland,” siger ordførende direktør Peter Straarup med et suk, der formentlig dækker over, at han fortsat fortryder købet af den irske forretning, som de seneste år har vist sig at koste banken dyrt.

Forklaringen på de stigende nedskrivninger her i Danmark er dog dybest set det manglende forbrug.

”Mange små og mellemstore virksomheder lever af forbrug, men danskerne passer på pengene og reducerer gæld, og det rammer de små virksomheder,”  siger Peter Straarup.Og der er ikke tegn på forbedring i den nærmeste fremtid.

"De strukturelle udfordringer i sydeuropæiske økonomier og Irland samt et stort budgetunderskud i USA hæmmer den økonomiske vækst og påvirker stabiliteten på de finansielle markeder," skriver banken i sit kvartalsregnskab.

Tema: Danske Bank efter Straarup

Danske Bank forventer, at denne udvikling kan medføre, at nedskrivningerne på udlån fortsætter med at stige i årets fjerde kvartal i forhold til 3. kvartal 2011. Banken forventer dog fortsat, at de samlede nedskrivninger bliver lavere end i 2010