Danske Bank har 33 milliarder i klemme hos RD

De seneste års faldende ejendomspriser betyder, at Danske Bank-koncernen har måttet stille ekstra sikkerheder på 33 milliarder kroner for udstedte SDO-obligationer i Realkredit Danmark.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forklaringen er, at værdien af de belånte ejendomspanter er faldet i forhold til de lovpligtige belåningsgrænser. Det svarer til i underkanten af en tredjedel af koncernens egenkapital.

Øger usikkerheden om den særlige danske realkredit

I en ny analyse skriver BNP Paribas, at de stigende sikkerhedskrav på SDO-obligationer, som følger i kølvandet på faldende ejendomspriser, kan øge usikkerheden om det danske realkreditsystem.

Det særlige ved ”særligt dækkede obligationer” er, at de løbende skal dække sikkerheder op til de gældende lånegrænser. Det betyder, at banken – ligesom andre udbydere af SDO-obligationer – skal indskyde ekstra sikkerheder, når ejendomspriserne falder.

Supplerende sikkerheder for SDO'er vokser og vokser

I Realkredit Danmarks regnskab for 1. kvartal (side 5) hedder det, at ”Behovet for supplerende sikkerhed for SDO-obligationer er ultimo marts 2011 opgjort til 32,9 mia. kr. og dækkes af egenkapitalens midler og garantier. Ultimo 2010 udgjorde behovet 29,7 mia. kr.” Beløbet er vokset fra fire milliarder i 2008 til det ottedobbelte i dag.

Se artikelsamling om bankernes sundhedstilstand

Med udsigt til yderligere prisfald på det danske ejendomsmarked, er der stor risiko for, at de største udstedere - det vil sige Danske Bank, Nykredit, BRFkredit og Nordea - vil blive tvunget til at stille yderligere sikkerheder for deres realkreditforretninger for et meget stort milliardbeløb.

Eksperter vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at de stadigt vanskeligere funding muligheder for danske banker (ikke mindst efter den seneste nedjustering af både de større banker og realkreditten) kan gøre det dyrere eller umuligt at udstede Junior Covered Bonds til dækning af den øgede sikkerhedsstillelse på SDO-lånene.

Tilmeld dig gratis nyhedsmail fra Økonomisk Ugebrev