Danske Bank giver investorerne ti kroner per aktie

Med både udbytte og aktietilbagekøb forkæler Danske Bank sine aktionærer, og der er mere på vej, lover banken i sit årsregnskab.

Med både udbytte og aktietilbagekøb forkæler Danske Bank sine aktionærer, og der er mere på vej, lover banken i sit årsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom regnskabet er en lille smule svagere end ventet, er der godt nyt til Danske Banks aktionærer.

Ikke alene annoncerer banken nemlig et aktietilbagekøbsprogram på fem milliarder kroner. Den udbetaler samtidig 5,50 kroner i udbytte per aktie - det er  40 øre end ventet.

»Det er regnskabets opløftende element. Med udlodningen forkæler Danske Bank i stigende grad aktionærerne og udbetaler 43 procent af bundlinjen til aktionærerne - lidt mere end det annoncerede niveau. Og de benytter tilmed lejligheden til at sige, at de fremover vil udbetale mellem 40 og 50 procent  af bundlinjen,« siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank.

Dertil kommer så aktietilbagekøbsprogrammet.

»Det glædelige budskab stopper ikke her, for aktietilbagekøbsprogrammet er på næsten fem kroner per aktie. Dermed får aktionærerne samlet næsten 10 kroner tilbage per aktie,« siger Bjørn Schwarz.

Den store værdioverførsel til aktionærerne hænger sammen med de høje niveauer, som de øvrige nordiske storbanker udbetaler.

»Danske Bank erkender, at de skal være konkurrencedygtige i forhold til store svenske banker som Nordea og Swedbank. Nordea indstillede til en udbetaling på 70 procent i sidste uge, og Swedbank har typisk ligget på 75 procent,« siger Bjørn Schwarz.

At tilbagebetalingen til aktionærerne splittes op i både udlodning og aktietilbagekøb handler om frygten for at skuffe.

»Danske Bank har hele tiden sagt, at de vil benytte sig af begge muligheder, og det bunder i ønsket om at have en støt stigende udbyttebetaling. Aktietilbagekøb kan man i højere grad skrue op og ned for,« siger Bjørn Schwarz, som med udgangspunkt i bankens forventninger regner med et udbytte på syv kroner per aktie i 2015.

Eller mere. Bankens forventninger for hele årets resultat er nemlig lige til den lave side, mener han.

»Et resultat på 14 milliarder i 2015 er i underkanten af forventningen, og der kan nå at ske mange ting. I 2014 stak man også forsigtige forventninger ud i starten af året, som man så formåede at løfte ad flere omgange,« siger Bjørn Schwarz.