Danske Bank: Forsøger at undgå fyringer

Udflytningen af arbejdsopgaver til Litauen kan ende med fyringer, fastslår banken, som ikke kan udelukke mere outsourcing i fremtiden.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske bank vil gøre, hvad den kan, for at omplacere ansatte i de stillinger, som fra nytår flyttes til Litauen, men kan ikke udelukke fyringer.

Det fastslår Peter Wonder, chef for Group Services, som er den enhed, hvor de 50 jobs findes. Opgaverne er af såkaldt høj-repetitiv karakter, der er altså tale om arbejde med mange gentagelser.

"Vi samarbejder med medarbejderne om andre muligheder i koncernen. Jeg kan ikke udelukke fyringer, men det er ikke udgangspunktet. Det er vigtigt, at vi udnytter den viden, som vi har," siger Peter Wonder, som ikke vil udelukke, at fremtiden vil bringe udflytning af flere jobs.

"Vi ser hele tiden på mulighederne for at reducere vores omkostninger. Det er ikke unikt, og mange banker bruger tilsvarende set ups til at optimere deres omkostningsstrukturer. Om der kommer flere udflytninger, ved jeg ikke på nuværende tidspunkt. Vi vil gerne undgå en stor plan og i stedet løse opgaverne ud fra delmål," siger Peter Wonder, som understreger, at han har forståelse for medarbejdernes bekymring.

Begrundelsen for udflytningen er at sænke omkostningsniveauerne og forbedre servicen over for kunderne.

"Vi implementerer LEAN-projekter i organisationen, og det handler blandt andet om, at se på, hvordan vi kan bruge vores ressourcer på en bedre måde. Mange banker har funktioner i Litauen, og for Danske Bank har det været oplagt at bruge det set up, vi i forvejen har dér. Samtidig er arbejdskraften billigere og det er kun halvanden time fra bankens hovedsæde i København," siger Peter Wonder.

Ifølge fællestillidsmand i Danske Bank, Steen Lund Olsen frygter bankens medarbejdere, at de 50 stillinger er første skridt i en større udflytningsbølge, der vil kunne udløse deciderede fyringsrunder i banken.

Det har indtil videre været undgået i gennemførslen af den spareplan, der skal skære 2.000 stillinger og barbere to milliarder kroner af bankens omkostninger inden udgangen af 2014.

Ordførende direktør Eivind Kolding løfter ved udgangen af tredje kvartal sløret for en stor strategiplan, der skal udstikke kursen for Danmarks største bank. Banken har foretaget enkelte justeringer siden Eivind Koldings tiltrædelse i februar, men endnu er der ikke sluppet detaljer ud om planen.