Danske Bank får overskud på 3,8 milliarder i 2014

Danske Bank udbetaler udbytte på 5,5 kroner per aktie og annoncerer et aktietilbagekøbsprogram på fem milliarder kroner efter et 2014, som ender lidt dårligere end ventet. Fjerde kvartal giver dundrende underskud.

Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Banks netop udsendte årsregnskab kan læses på mange måder. Fjerde kvartal gav nemlig på den ene side dundrende underskud, mens hele årets resultat faktisk steg 82 procent, hvis man renser det for milliardnedskrivningen i december.

Holder man sig til den reelle bundlinje for året, hedder nettoresultat på 3,8 milliarder kroner, hvilket er lidt lavere end ventet, og selvfølgelig trukket ned af underskuddet på 5,3 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Havde det ikke været for bankens goodwill-nedskrivning på 9,1 milliarder kroner i december, ville resultatet i stedet have været på 12,9 milliarder kroner - en stigning på 82 procent.

For hele 2015 forventes resultatet at blive på 14 milliarder kroner - en tand lavere end markedets forventning om 15,2 milliarder kroner.

Det overordnede finansielle mål for egenkapitalforrentningen justeres fra 'mere end 12 procent til 12,5 procent, som skal være opnået senest i 2018. I 2014 bliver den på bare 2,5 procent efter skat.

»2014 var et år med betydelig fremgang for Danske Bank. Vi har haft fokus på at skabe værdi for vores kunder, hvilket har været med til at styrke vores underliggende forretning og resultater. Vi har stadig et stykke vej, før vi har indfriet vores ambitioner og bankens fulde potentiale, men fremgangen viser, at vi er på rette spor i forhold til at nå vores mål. Vi vil fortsætte med at gennemføre vores strategi om at blive en mere kundefokuseret, enkel og effektiv bank til gavn for både kunder og aktionærer,« siger administrerende direktør Thomas Borgen i sin kommentar til regnskabet.

Tilgengæld overrasker Danske Bank positivt på udbyttesiden med en udbetaling på 5,5 kroner per aktie - det er 40 øre mere end ventet - og et aktietilbagekøbsprogram på fem milliarder kroner.

Udbyttebetalingen udgør 43 procent af resultatet efter skat, men før nedskrivnignerne på goodwill, hvilket er i tråd med bankens tidligere udmeldinger. Sammenlignet med de øvrige nordiske storbanker ligger Danske Bank fortsat bagest på dette parameter.

Afviklingen af de Danske Banks irske aktiviteter fortsætter og giver et underskud på 1,5 milliarder i 2014 - en forbedring på 300 millioner i forhold til 2013.

Nu meddeler banken, at den trækker sig ud af privatkundemarkedet i Baltikum.»Vi har besluttet at refokusere forretningen i de baltiske lande og styrke erhvervskundeaktiviteterne gennem yderligere investeringer i blandt andet IT. Samtidig vil privatkundeaktiviteterne gradvist blive udfaset,« skriver banken.

De samlede udlån pr. 31. december 2014 steg to procent i forhold til niveauet ved udgangen af 2013. De fleste af Danske Banks markeder var præget af svag vækst og dæmpet kreditefterspørgsel. De samlede indlån lå 2 procent under niveauet ultimo 2013.

Dankse Bank pressede sine omkostninger ned med fem procent til 22,6 milliarder kroner.

Nedskrivninger for kerneaktiviteterne udgjorde 2,8 milliarder kroner hvilket svarer til 0,15 procent af udlån og garantier mod 0,21 procent i 2013. Udviklingen afspejler bedre makroøkonomiske vilkår på Danske Banks kernemarkeder og kan finde sinde for alle forretningsenheder, melder banken.

Nettoreteninstægterne steg rundt regnet med rundt regnet en milliard kroner til 23.1 milliarder fra 2013 til 2014, og det samme gjorde gebyrindtægterne, som blev på 10,5 milliarder i 2014.