Danske Bank får en ny omgang i kritikmøllen

Kritikere hævder nu, at Danske Banks tiltag med at kræve penge af kunderne for at have en konto går direkte imod bankernes brancheorganisation Finansrådets henstillinger.

Foto: Thomas Lekfeldt. Kritikken af Danske Bank tog fart med kampagnen "New Normal - New Standards", og med gebyrsagen er de kritiske røster mod banken og direktør Eivind Kolding taget til.
Læs mere
Fold sammen

Finansrådet har nemlig i 2010 udsendt en henstilling til sine medlemmer omkring bankkunders ret til gratis at have adgang til at hæve penge, skriver Børsen.

- Man kan i høj grad undre sig over, at Danske Banks nye praksis ikke lever op til Finansrådets regelsæt. Det er meget kritisabelt, udtaler Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet, til Børsen.

En detalje, der har gjort kritikken af Danske Banks nye kundeprogram, hvor de dårligste kunder i banken skal betale for at have en konto, endnu mere hård, er, at Danske Bank selv var med til at udforme de retningslinjer for god bankskik i Finansrådet, som banken nu selv overtræder. Det fremgår af Jyllands-Posten, der bringer et citat fra Finansrådet fra 2010, da Danske Banks daværende ordførende direktør Peter Straarup var formand for rådet:

- Alle har derfor ret til at få oprettet en lønkonto, som gør det muligt at få udbetalt løn eller offentlige ydelser til en konto i en bank og hæve fra kontoen ved henvendelse i kassen eller på et hævekort. Til lønkontoen vil typisk også kunne knyttes service vedrørende betaling af regninger, skrev Finansrådet dengang.

Der er dog også røster, der forsvarer Danske Bank og den finanssektor, som banken repræsenterer. En af dem er forhenværende formand for det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet, Henning Kruse, der, i sit første interview siden sin afgang, kritiserer den stemning, som medierne har skabt imod Danske Bank. Han mener, at journalisternes dækning af Danske Bank og hele finanskrisen er usaglig og ensidig.

- Det er meget prekært at se, hvordan der er gået fuldstændig journalistisk selvsving i den på grund af et gebyr i Danske Bank. Der må være nogen, der har en anden dagsorden end at bedrive oplysende og lødig journalistik. Det er helt ude af proportioner at hive så lille et spørgsmål op på så stort et niveau med utallige forsider, udtaler Henning Kruse, der udover posten som formand for Finansiel Stabilitet også har været direktør i Nykredit, til Berlingske Business.

Henning Kruse mener, at kritikken af banken er hyklerisk, da mange efter finanskrisen forlangte skrappere krav og kontrol med bankerne, mens de samme nu ikke vil acceptere de konsekvenser, som de skærpede kapitalkrav medfører i form af blandt andet prisstigninger.

Se også web-TV: