Danske Bank får check fra staten på 26 mia. kr. inden for et par uger

Danske Bank-koncernen, som inkluderer Realkredit Danmark, har fået tilsagn fra den danske stat om ansvarligt lån i form af hybrid kernekapital på 26 mia. kr., svarende til hvad banken ansøgte om 31. marts.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene vil ifølge økonomidirektør Tonny Thierry Andersen formentlig blive sendt til bankens hovedsæde på Holmens Kanal i midten af maj.

Danske Bank fortæller også, at banken skal betale en effektiv rente på 9,765 pct. for lånene, der principielt set løber uendeligt. Selv om det umiddelbart lyder som mere end de ca. 9 pct. som Danske Bank på forhånd var forventet at betale for statslånene, så er det reelt en usædvanlig god forretning for Danmarks største og vigtigste bank.

Lån kan veksles til aktier
Umiddelbart før Danske Bank søgte om de mange milliarder bestemte Økonomi- og Erhvervsminister Lene Espersen (K) nemlig, at særlige banker kunne få lov til at konvertere deres lån til aktier, hvis det skulle blive nødvendigt.

Reglerne er opstillet på en måde, så det stort set kun er Danske Bank der kan udnytte denne specielle mulighed, men til gengæld skal banken betale en ekstra præmie på 0,5 procentpoint om året for den særlige konverteringsret, og det er hovedårsagen til at renten på lånene bliver højere end forventet.

Men Danske Bank betaler formentlig glædeligt de ekstra penge, for konverteringsretten betyder, at de vigtige kreditvurderingsbureauer er villige til at medtage halvdelen af de nye hybridlån når de opgører bankens økonomiske polstring. Og uden konverteringsretten ville de kun have været villige til at medregne 25 pct.

Rente på statslån væsentligt under markedsrenten
Da regeringen og alle politiske partier bortset fra Enhedslisten 18. januar blev enige om en ny bankpakke som kunne give penge- og realkreditinstitutterne op til 100 milliarder kr. i særligt risikovillige statslån hed det sig, at lånene skulle gives på markedsvilkår.

Det er bestemt ikke tilfældet. Til sammenligning hentede svenske Handelsbanken 25. marts 2,7 milliarder svenske kr., eller 1,8 milliarder danske kr., i ny hybridkapital fra en række professionelle investorer. Det skete til en rente på 10,5 pct.

De svenske lån er uden konverteringsret, og ifølge kreditvurderingsbureauet Moody's er kreditvurderingen på Handelsbankens hybridlån på den relativt solide karakter "A", mens Danske Banks hybridlån takseres til den langt lavere karakter "BBB", der blot er et enkelt skridt over det punkt, hvor lån bliver til "junk" eller "skraldespandsobligationer".