Danske Bank: Europæiske udmeldinger vækker opsigt

Udsigten til, at de europæiske bankmyndigheder ikke vil give topkarakter til de danske realkreditobligationer vækker opsigt hos Danske Bank.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

Alt andet lige vil det, hvis det rent faktisk bliver til virkelighed, svække efterspørgslen efter obligationerne og dermed øge renterne.

Ifølge Bloomberg har de europæiske bankmyndigheder, EBA, meldt ud, at de ikke vil anbefale EU-Kommissionen at give danske realkreditobligationer topkarakter, når det kommer til likviditeten i papirerne. Det vil betyde, at investorer og banker ikke vil kunne holde lige så mange af dem, som de gør nu.

- Hvis papirerne ikke har dette her stempel, som ekstremt likvide, kan investorerne ikke holde lige så mange, uden at blive straffet. Så alt andet lige kan det dæmpe efterspørgslen efter obligationer, der ikke har stemplet, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig til Ritzau Finans.

Han understreger, at der er lang tid til, at problemstillingen bliver relevant. For nuværende kommer EBA med anbefalinger og så skal Kommissionen godkende disse og lave reelle regler.

- Bliver det lov dette her, er konsekvensen, at det vil dæmpe efterspørgslen. Kommer det scenarie, vil det betyde højere renter for de danske boligejere, siger cheføkonomen og fortsætter:

- Det er meget svært at spå om, hvor stor effekt, det vil få. Men det vil ikke være en marginal effekt, ude på en eller anden fjern marginal, det er noget, der vil kunne mærkes i kroner og ører for låntagerne.

Der er dog lang vej foran forslaget og derfor er der ingen grund til alarm. En del af processen er samtidig politisk, så mange ting kan ændre sig.

- Der kan komme undtagelser, og det kan være, at Kommissionen ikke vil indrette sig efter anbefalingerne. Men i første omgang er det ikke en god nyhed for danske realkreditobligationer. Og samtidig overraskende, fordi EBA tidligere har sagt, at realkreditobligationerne var likvide nok, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Også Margrethe Vestager, Økonomi- og Erhvervsminister, er overrasket over EBA's konklusioner. Det udtrykker hun i et interview med Finanswatch.

- Vi læser udmeldingen med kritiske briller. Der er et paradoks mellem det faglige grundlag og så den anbefaling, som ventes at blive afgivet i det nye år. Når han lægger en saglig vinkel, så er der ingen tvivl om, at dansk realkredit er et aktiv med særdeles høj likviditet, siger Margrethe Vestager til Finanswatch og fortsætter:

- Dansk realkredit har ikke bare bestået en skrivebordstest. Det har årti efter årti bestået virkelighedens stresstest. Derfor anerkender grundrapporten helt som ventet, at dansk realkredit har særdeles høj likviditet.

/ritzau/FINANS