Danske Bank en klar vinder

Ingen hverken store eller små danske aktier er steget så meget som Danske Bank, siden aktiemarkederne vendte den 6. marts. Vil man udenlands var det i Peru, at pengene skulle være placeret.

Læs mere
Fold sammen
En kursstigning på 213 procent. Det er noget, som luner hos Danske Banks ellers hårdtprøvede aktionærer. Den 6. marts 2009 vendte aktiemarkederne både herhjemme og i udlandet, og det er siden da, at Danske Bank-aktien er strøget til vejrs i et tempo, hvor ingen andre danske aktier kunne følge med.

Den næstmest stigende aktie er investeringsselskabet Luxor med 159 procent , og herefter følger D/S Orion, der egentlig er et tomt selskab, som den norske hovedaktionær sandsynligvis vil lægge nogle rederi-aktiviteter tilbage i.

Blandt de største og mere kendte danske selskaber, nemlig dem i C20-indekset, er det Nordea, som ligger på andenpladsen i kursstigninger siden aktiemarkedernes vending i begyndelsen af marts. Nordea er steget med 131 procent.

Generelt er bankaktierne straffet hårdt under finanskrisen, så det er ikke så overraskende, at de efter hjælpepakker og i en mere stabil situation, hører blandt de aktier, som kommer stærkest igen.

Især Danske Banks aktionærer har lidt, da markedet til tider har tvivlet på bankens evner til at overleve uden hjælp udefra. I fredags lukkede Danske Bank i kurs 105, men der er stadig lidt vej op til kurs 135, som var kursen for et år siden, og endnu længere op til kurs 273, hvor Danske Bank-aktien toppede i foråret 2007. Ses alene på de seneste to uger, så er Danske Bank-aktien steget med 23 procent, og har dermed også klaret sig bedre end markedet generelt.

Dobbel-op i Peru
Tredjepladsen blandt C20-aktier, der er kommet igen, indtager NKT og herefter følger Sydbank, DSV, Carlsberg og Vestas. I den modsatte ende af skalaen, er det kun Genmab, der har tabt værdi i perioden. Biotekselskabets produkter skuffede, og aktien er faldet 6 procent. Medicinalvirksomheden Lundbeck ligger med den mindste stigning på godt fire procent.

Vendingen i marts var international, og skulle pengene placeres uden for Danmark, så var det bedste sted Peru, hvor de var blevet dobbelt så meget værd på de godt fire måneder. Shanghai, Jakarta og Brazilien har heller ikke været dårlige steder at gå hen, mens investorerne skulle have holdt sig langt væk fra Nigeria.