Danske Bank: »Det er godt, at vi er store«

Storbanken afviser kritikken af, at den med en balance på næsten dobbelt så meget som hele den danske økonomi er for stor til Danmark.

»Vi er enige i, at det giver os et særligt ansvar for at drive en sund og solid forretning,« siger vicedirektør Peter Rostrup-Nielsen fra Danske Bank om bankens størrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank er en kolos i forhold til Danmarks størrelse. De seneste sammenlignelige tal viser, at forholdet mellem Danske Banks balance - det vil sige bankens samlede udlån, tilgodehavender og andre aktiver - og det danske bruttonationalprodukt (BNP) for første kvartal 2013 var på hele 195 procent. Det vil sige, at storbankens balance er næsten dobbelt så stor som hele den danske økonomi.

Det giver anledning til bekymring, men hos Danske Bank afviser vicedirektør Peter Rostrup-Nielsen, at størrelsen er et problem.

»Vi mener ikke, det er størrelsen af den enkelte bank, der er det centrale spørgsmål. Det afgørende er, hvor solide de er. Det reguleres netop gennem de særlige krav, der stilles til SIFIer. Man må heller ikke glemme, at det er af stor værdi for Danmarks vækst og beskæftigelse, at vi har banker, der er store nok til at kunne konkurrere internationalt og kan hjælpe store danske virksomheder med deres ofte komplekse finansielle behov,« siger han i et skriftligt svar til Berlingske.

Han peger på, at de fleste lande har en eller flere såkaldte systemisk vigtige banker, kaldet SIFI-banker, der er »too big to fail«.

»I Danmark er det åbenbart, at det er os, men at vi i øvrigt er en af 6 finansielle virksomheder, der er systemisk vigtige. Vi er enige i, at det giver os et særligt ansvar for at drive en sund og solid forretning. Vi er derfor også enige i, at der stilles særlige krav til SIFI-bankerne. I Europa har man valgt at styrke bankernes kapital og likviditet, og også derfor ville det være mærkeligt, hvis vi i Danmark valgte en helt anden vej,« lyder det fra Peter Rostrup-Nielsen.

Danske Bank bliver i rapporten fra det såkaldte SIFI-udvalg, som professor Michael Møller var formand for, sammenlignet med en række andre store europæiske kreditinstitutters balance i forhold til lokalt BNP ved udgangen af 2011. Her ligger banken helt i top og bliver kun overgået af Bank of Cyprus, der siden løb ind i dyb krise og blev restruktureret med EU-støtte, mens hele den cypriotiske økonomi lå underdrejet. Men den sammenligning mener Danske Bank ikke, at man kan lave:

»Det er misvisende at sammenligne med Cypern. Hverken de dansker banker eller dansk økonomi kan på nogen måde sidestilles med cypriotiske forhold. Danske Bank var under hele krisen i stand til at levere positive resultater og har siden styrket både kapital og likviditet væsentligt, så vi i dag er en af Europas mest velkapitaliserede banker. Vi har desuden en betydelig overdækning i forhold de krav, lovgivningen stiller,« skriver Peter Rostrup-Nielsen.