Danske Bank-chef om fratrædelsestilbud til 8.000 ansatte: Ikke noget ekstraordinært

Danske Bank har tilbudt 8.000 ansatte en fratrædelse. Det er en løbende tilpasning af forretningen og skal ikke ses som noget ekstraordinært, siger topchef Thomas F. Borgen.

Thomas F. Borgen, adm. direktør for Danske Bank, kalder nedskæringen af medarbejderstaben for rettidig omhu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Omkring 8.000 medarbejdere i Danske Bank overvejer i disse dage, om de skal tage imod bankens tilbud om en frivillig fratrædelse på gunstige vilkår. Tilbuddet fik medarbejderne tidligere på måneden, og de skal svare senest på mandag.

Derefter vil bankens ledelse vurdere, om der også skal ske ufrivillige fratrædelser. Selv om Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, ikke vil sætte antal på, hvor mange stillinger banken ønsker at skære, så virker denne øvelse set udefra ganske dramatisk.

Særligt når man tager i betragtning, at Danske Bank ikke er i krise. Banken præsenterede fredag regnskab for årets første ni måneder, og det viser et resultat på 14,3 mia. kr. - hvilket opfylder bankens målsætning om at forrente egenkapitalen med 12,5 pct. Resultatet svarer til en egenkapitalforrentning på 12,6 pct.

Men ifølge Thomas F. Borgen er der ikke noget dramatisk over, at så mange medarbejdere er blevet tilbudt en fratrædelse.

»Dette er ikke noget ekstraordinært. Det er noget, vi gør løbende for at planlægge og være konkurrencedygtige fremover. For at være konkurrencedygtige må vi drive en effektiv og solid bank. Og så må vi sørge for, at vi opnår et afkast til aktionærerne, som gør, at vi fortsat har adgang til attraktiv kapital til at udvikle forretningen,« siger Thomas F. Borgen.

Han påpeger, at størstedelen af kunderne bruger banken anderledes i dag, end de gjorde før i tiden. De digitale løsninger via mobil, tablet og computer fylder mere. Mange transaktioner klarer kunderne selv eller over telefonen med banken. Og så bliver filialerne primært brugt, når der er behov for personlig rådgivning.

Det betyder, at banken løbende må omstille sig. For vilkårene for at drive bankforretning i de kommende år vil blive udfordrende, siger Thomas F. Borgen.

»Vi ser, at kundeadfærden ændrer sig, så vores opgave er hele tiden at følge med vores kunder og sørge for, at vi hele tiden er konkurrencedygtige og effektive. Derfor har vi valgt at give mulighed for, at man kan søge om frivillig fratrædelse, fordi vi ved, at der altid er medarbejdere, der overvejer, om de skal noget andet eller gå på pension. Så dette er rettidig omhu, fordi vi ser, at 2017 og 2018 også bliver udfordrende, og at rammebetingelserne fortsat er krævende,« siger Danske Bank-direktøren.

Danske Banks resultat efter skat på 14,3 mia. kr. er en stigning på ni procent i forhold til resultatet i samme periode året inden. Det gode resultat betyder, at Danske Bank opjusterer forventningerne til årets resultat.