Danske Bank centralt placeret i norsk aflytningsskandale

Følsomme oplysninger om handler for milliarder kan være opsnappet af avanceret spionudstyr i Oslos finansdistrikt.

Danske Banks norske topchefs mobiltelefon kan være aflyttet, hvis han har været på besøg i bankens norske hovedkvarter i Oslo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske avis Aftenposten chokerede alt og alle med afsløringen af avanceret spionudstyr centralt placeret i Olso i sidste uge. Nu viser det sig, at det ikke kun er det norske parlament, der har været målet, men også Oslos finansdistrikt.

Avisen har sammen med datasikkerhedseksperter registreret flere såkaldte IMSI-catchere, der med falske mobilsignaler lokker mobiltelefonerne til at hoppe på deres signal. Dermed kan hackerene aflytte samtaler, kopiere sms'er og trække data ud af telefonen. IMSI-catchere kan være så små, at de kan ligne en bærbar computer og kan skjules i en taske.

Aftenposten har registreret to IMSI-catchere inden for 200 meters radius af Danske Banks norske hovedkvarter på Aker Brygge i Oslo. De to sendere kan opsnappe alt inden for en halv kilometers afstand. Dermed kan alle mobilsamtaler i hovedkvarteret og områderne omkring potentielt være aflyttet.

»Det er svært at forestille sig legitime grunde til at have den type udstyr på Aker Brygge og Lysaker (et andet sted i Oslo, hvor Aftenposten har registretet overvågningsudstyr, red.). Mobilaflytningen i de områder er svært nyttig for dem, der ønsker at begå industrispionage og insiderhandel,« siger Kyrre Sletsjøe, der er leder af Cepia Technologies, som er et af de to sikkerhedslskaber, som Aftenposten har samarbejdet med.

På Aker Brygge ligger ud over Danske Bank også svenske Handelsbanken samt en række af Oslos største advokatkontorer, herunder BA-HR, som er kendt som en sværvægter inden for olieindustrien.

Overvågningsudstyrets falske mobilsignaler kommer og går med 20-sekunders intervaller, hvilket ifølge eksperten er tegn på, at det er professionelle bagmænd, der ved, hvordan man minimerer sine spor og undgår at blive opdaget. Fordi udstyret er så småt, kan det let slukkes og gemmes af vejen, og det vil kræve en minutiøs afsøgning af alle kontorbygningerne i området, hvis man skal finde udstyret.

Spionage truer danske virksomheder