Danske Bank-ansatte frygter udflytningsbølge

Medarbejderne i Danmarks største bank er utrygge og bekymrede, efter at banken har valgt at flytte 50 jobs til Litauen for at spare penge.

Danske Bank er i færd med en større runde af filiallukninger, og med udflytningen af opgaver til Litauen vokser medarbejdernes bekymring for større fyringsrunder. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For en bank med samlet set 21.000 ansatte kan det ses som en detalje, at 50 jobs rykkes til Litauen. Men Danske Banks medarbejdere frygter, at det blot er første skridt i en større udflytning af funktioner, og at der vil komme fyringsrunder.

Banken meddelte torsdag, at 50 stillinger i bankens group service-funktion fra nytår vil blive varetaget i Litauen i stedet for i Danmark. Der er tale om høj-repetitive opgaver - arbejde med mange gentagelser - blandt andet såkaldte cross border payments.


Banken har tidligere rykket IT-funktioner til Indien, men med udflytningen til Litauen er der tale om reelle bankopgaver. Udflytningen kommer samtidig med, at Danske Bank er i gang at lukke og sammenlægge filialer og skaber utryghed blandt de ansatte, fortæller Danske Banks fællestillidsmand Steen Lund Olsen.

"Man tager først de lette opgaver, det som gentager sig, og er let at flytte. Men man kan selvfølgelig frygte, at udflytningen vil gribe om sig," siger han.

Ved udgangen af tredje kvartal præsenterer ordførende direktør Eivind Kolding desuden en større plan for bankens retning i de kommende år. For medarbejderne er bekymringen nu, om udflytning af endnu flere opgaver vil være en del af planen.

Indtil videre er det lykkedes at gennemføre den igangværende spareplan uden deciderede fyringsrunder, selv om et af hovedelementerne er at nedbringe antallet af medarbejdere med 2.000. Men de ansatte frygter, at det ikke vil kunne lade sig gøre i fremtiden, fortæller Steen Lund Olsen.

"Lige nu prøver man ad den naturlige vej. Der er enkeltfyringer, fordi man sammenlægger filialer i øjeblikket, men vi har ikke haft deciderede fyringsrunder. Det er klart, at det er frygten, det tænker alle på. Medarbejderne er utrygge og bekymrede for, om det bliver dem selv eller kollegaen," siger han.

Fællestillidsmanden er skepsisk over for, om outsourcingen i sidste ende vil gavne bundlinjen.

"Et er, at man flytter en opgave og får nogle andre til at løse det, for at gøre det billigere. Men det tager noget tid, før den nye medarbejder er inde i opgaven, og vedkommende vil ringe til den person, der sad med det før. Spørgsmålet er, om man i realiteten sparer noget," siger Steen Lund Olsen.