Danske Bank angribes for skjult MobilePay-gebyr

Detailhandlen kommer til at betale for, at Danske Bank nu dropper planlagte gebyrer på Mobile­Pay.

Selv om Danske Banks 1,8 millioner MobilePay-brugere alligevel ikke skal betale gebyrer pr. overførsel, er det i sidste ende forbrugeren, som kommer til at betale regningen i form af højere priser, lyder kritikken fra flere eksperter, som samtidig betegner det som et smart taktisk træk i forhold til konkurrenten Swipp. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank tørrer regningen for sit PR-stunt, MobilePay, af på danske virksomheder. For mens danske MobilePay-brugere kan glæde sig over, at de helt undgår at skulle betale gebyrer, når de overfører penge til hinanden over mobilen, koster det modsat penge for virksomheder at benytte erhvervspendanten, MobilePay Business.

Gebyrændringen modtager kritik fra økonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg og senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, der begge minder Danske Bank om intet-er-gratis-devisen og kritiserer banken for at skubbe privatkundernes regning videre til butikkerne.

»Det synlige gebyr bliver blot usynligt, da regningen i første omgang bliver sendt videre til butikkerne. I sidste ende vil det dog stadigvæk være danskerne, der ender op med regningen, da de vil opleve, at regningen på kassebonen bliver en anelse dyrere,« siger Morten Imsgard.

Gebyrer til erhvervsdrivende

Den nye ordning betyder, at Danske Banks næsten 1,8 millioner MobilePay-brugere ikke som tidligere ventet skal betale et fast gebyr på ti øre pr. overførsel, mens erhvervsdrivende, der benytter sig af bankens anden løsning, MobilePay Business, skal betale 1.000 kroner i etableringsgebyr samtidig med, at de ved hver handel skal betale et gebyr på en procent af transaktionsbeløbet. Hos Danske Bank erkender man, at butikkerne skal betale ekstraregningen.

»For et årti siden fik et 50 øres gebyr på Dankortet landet til at stande i våde. Vi vil gerne undgå, at MobilePay hvirvles ind i en lignende debat. Derfor vælger vi at gøre MobilePay gratis på forbrugersiden, da danskerne har en fast forventning om, at det enten skal være meget billigt eller gratis at betale,« siger chef for Danske Banks MobilePay-division Mark Wraa-Hansen.

Danske Bank taber penge

Flere kilder med indblik i Dankort-markedet anslår over for Berlingske Business, at Danske Bank i øjeblikket har omkring ti millioner årlige MobilePay-transaktioner, og da banken betaler over en krone per transaktion, løber regningen op i et tocifret millionbeløb.

Men selv om Danske Bank taber penge på deres private MobilePay-brugere, betegner Morten Imsgard bankens sløjfede gebyrer som et smart taktisk træk, da den største nuværende konkurrent, Swipp, for alvor er begyndt at vise tænder med stribevis af TV-reklamer og hævede beløbsgrænser. Og heller ikke her har man indtil videre tænkt sig at tage gebyr hos private mobilbetalingskunder.

Det skyldes ifølge Morten Imsgaard, at der højst sandsynligt kun vil være plads til en af dem på markedet, som der i øjeblikket kæmpes om.

»For MobilePay og Swipp handler det hele om, at de skal nå ud til så mange butikker som overhovedet muligt. Derfor er det ikke sikkert, at butikkerne bliver præsenteret for regningen, før man har fået en afgørelse på, hvem der bliver det mest eksponerede system i detailhandlen. Den, der vinder detailhandlen, vinder også kampen,« siger han.

Danskere stadig gladest for Dankortet

Markedsdirektør for Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft, forklarer dog, at MobilePay og Swipp fortsat har lang vej i forhold til at indtage størstedelen af de danske butikker.

»Indtil videre er de begge et udpræget nicheprodukt på erhvervssiden, og vi er stadigvæk rigtig glade for Dankortet, fordi det både er billigst og mest effektivt. Vi har ikke set nogen løsninger endnu, der kan konkurrere på Dankort-prisen, så omkostningsniveauet skal væsentligt ned, hvis man for alvor vil have mobilbetaling ind i de danske butikker,« siger Henrik Hyltoft.

Indtil videre har det således vist sig svært for MobilePay og Swipp at indgå større aftaler med butikkerne.

I Danmarks største detailkoncern, Dansk Supermarked, er det eksempelvis kun lykkedes i enkelte kaffebarer i Bilka, mens Coop hidtil har nægtet at indføre mobilbetaling, da der hverken må føres direkte eller indirekte gebyrer over på kunderne, forklarer koncerndirektør i Coop, Gregers Wedell-Wedellsborg.

»Vi ser store perspektiver i mobilbetaling, men to ting er altafgørende: Det skal ikke koste vores kunder ekstra penge at betale med mobilen – hverken direkte eller indirekte – og teknikken skal være så nem og hurtig, at køerne ved kassen ikke vokser, hver gang mobilen skal frem.«