Danske Bank afviser tab på kreditkrise

Endnu er ingen danske banker officielt blevet ramt af kreditkrisen, men Danske Bank har stillet likviditetsberedskab på over en halv milliard kroner til rådighed for investeringsselskab, der er blevet ramt.

Økonomidirektør Tonny Thierry Andersen fra Danske Bank bekræfter, at banken har stillet et likviditetsberedskab på over en halv milliard kroner til rådighed i arrangementet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Danske Bank har cirka 100 millioner dollars svarende til over en halv milliard kroner ude og svømme hos et investeringsselskab, der er blevet ramt af den internationale kreditkrise.

Den britiske storbank Barclays har arrangeret lånet til investeringsselskabet Sachsen Funding 1, mens Danske Bank er en blandt flere banker, der har stillet et likviditetsberedskab til rådighed for selskabet, skriver nyhedsbureauet Reuters.Investeringsselskabet har trukket på beredskabet i lighed med andre investeringsselskaber, der er ramt af kreditkrisen, hvor det pludselig er blevet meget vanskeligt at forny lån med kort løbetid til investeringer.

Økonomidirektør Tonny Thierry Andersen fra Danske Bank bekræfter, at banken har stillet et likviditetsberedskab på over en halv milliard kroner til rådighed i arrangementet, men han afviser, at der er noget som helst at være nervøs for. Danske Bank står nemlig forrest i køen af kreditorer, hvis noget skulle gå galt.

Forrest som kreditor
»Der er ikke noget nyt i det her. Vi har hele tiden sagt, at vi er inde i det her marked med likviditets back up. Vi er en af de aktører, der er i markedet, og det har vi været i flere år,« siger Tonny Thierry Andersen.

Han peger på, at kvaliteten af de aktiver, der er i porteføljen, ikke fejler noget.

»Denne portefølje har en AAA rating. Det svarer til den rating, som danske realkreditobligationer og den danske stat har. Vores gennemgang af dette får os ikke til at tro, at vi taber penge på det her,« siger Tonny Thierry Andersen, der understreger, at banken er gået ind i det med åbne øjne.

Han forklarer, at Danske Bank har et godt udgangspunkt for at deltage med likviditet i den type arrangementer, fordi banken har en høj rating og derfor kan stille likviditet til rådighed på konkurrencemæssige vilkår.

»Det vigtige er, at de lån, der er, har en meget høj kvalitet,« siger Tonny Thierry Andersen.

Problemerne for Sachsen Funding 1 og andre lignende investeringsselskab er en direkte udløber af den såkaldt subprimekrise i USA, hvor masser af økonomisk svagt funderede mennesker har fået lån til boliger på vilkår, der minder om bondefangeri. I lånene har der således været indbygget voldsomme rentestigninger i løbet af meget kort tid, og det har fanget boligejerne i en gældsfælde.

Det lyder som et lokalt problem i USA, men lånene til boligejerne er samlet sammen og solgt videre til banker i New York, som har solgt dem videre til pensionskasser og private investorer uden for USA.

Hele forløbet har gjort deltagerne på de finansielle markeder rystende nervøse, og prisen på penge er røget i vejret.