Danske arkitekter rydder op efter jordskælv

Dansk tegnestue har vundet opgave på den modsatte side af jorden, hvor to jordskælv ødelagde stort bibliotek.

Her skal det kommende Schmidt Hammer Lassen-tegnede bibliotek ligge i jordskælvsramte Christchurch. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammen med et lokalt arkitektfirma har danske Schmidt Hammer Lassen vundet opgaven med at tegne et nyt hovedbibliotek i Christchurch, som både i 2010 og 2011 blev ramt af voldsomme jordskælv.

Det tidligere hovedbibliotek blev så medtaget, at et nyt bibliotek står højt på genopbygningsplanen i New Zealands næststørste by.


"Det nye hovedbibliotek vil tilbyde nem adgang til digitale teknologier og til lokale samlinger med kulturarv. Der vil være udstillinger og forestillinger, et læringscenter, rekreative områder og aktiviteter, som kan underholde og uddanne unge," udtaler partner Morten Schmidt om projektet, som bliver på 9.000-12.000 kvadratmeter.

Byrådet i Christchurch havde betinget sig, at vinderen skulle have erfaring med større biblioteker, og her kunne Schmidt Hammer Lassen hurtigt sætte et flueben. Tegnestuen står nemlig bag Det Kongelige Bibliotek i København og universitetsbiblioteket i skotske Aberdeen. Desuden er to lignende projekter i gang, nemlig de nye hovedbiblioteker i Aarhus og i Halifax i Canada.


Schmidt Hammer Lassen har danske tegnestuer på Islands Brygge og i Aarhus samt afdelinger i London, Shanghai og Singapore. Blandt de hjemlige projekter er kunstmuseet Aros i Aarhus samt Nykredits hovedsæde på Kalvebod Brygge.