Danske arkitekter bag spektakulært kæmpeprojekt i Finland

Det knap ti år gamle danske arkitektfirma Cobe har vundet den største arkitektkonkurrence i Finland i mange år.

Arkitektfirmaet Cobes udkast til en overdækning af banegårspladsen i Finlands næststørste by, Tampere  Fold sammen
Læs mere
Foto: COBE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske arkitektfirma Cobe har torsdag vundet en stor international arkitektkonkurrence om den nye centraltogstation i Finlands næststørste by, Tampere.

Cobe har sammen med finske Lundén Architecture vundet opgaven med at designe en hel ny byplan og omdannelsen af hovedbanegården. Udover de to arkitektfirmaer består teamet af den danske rådgivningskoncern Rambøll og ejendomsselskabet Newsec.

»Det er ret stort, fordi det er i Finland, og vi på den måde kommer ud over stepperne. Og så er det i sig selv også en ret stor opgave. Så det betyder meget for os.Vi ser det som et vigtigt skridt i vores internationale strategi,« siger Eik Bjerregaard, der er projektleder på projektet.


Efter masterplanen skal Tamperes nye centralstation blive byens nye samlingspunkt. Over banegårdspladsen skal der etableres en stor, åben tagkonstruktion, som er tænkt til at blive byen mødested. Rundt om stationspladsen skal der bygges biograf, butikker, boliger og kontorer.

Og mellem stationspladsen og Tamperes gamle bykerne skal der etableres en ny park, der er flankeret af en arkade med butikker og caféer.

Projektet er på 120.000 kvadratmeter og det største af sin slags i Finland i mange år.

»Visionen, ReConnecting Tampere, introducerer et trafikalt knudepunkt i hjertet af byen samt en udviklingsplan, der binder byen sammen. Byen udvides fra øst mod vest over den eksisterende jernbanegrav, der i dag deler byen op i to dele, og der skabes - en gang for alle - et forenet Tampere,« siger Cobes indehaver og kreative direktør, Dan Stubbergaard, om projektet.

Cobe blev etableret i 2005, og står blandt andet bag Biblioteket i København NV, Nørreport Station, Israels Plads, udviklingen af Nordhavn og flere daginstitutioner.