Danske ansatte bremser spareplan i SAS

Det var de danske SAS-fagforeningers krav om, at lønnedgangen skal være tidsbegrænset, der stoppede forhandlinger om besparelser, siger SAS-direktør.

SAS-ledelsen afviser pure enhver spekulation om, at den har ført skinforhandlinger med fagforeningerne om en bebudet kæmpebesparelse på omkring 200 millioner kroner alene i Danmark

De danske fagforeninger er forundrede over SAS-ledelsens nej til de indrømmelser som blandt andet HK'erne og stewardesserne (CAU) er kommet med. De danske stewardesser har tilbudt SAS at gå seks procent ned i løn, mens HK/Luftfart har sagt farvel til fem fridage. Men det er ikke nok for SAS-ledelsen.

- Det som de danske fagforeninger har tilbudt os er en tidsbegrænset lønnedgang indtil udgangen af februar næste år. Og det kan vi ikke bruge til noget, siger kommunikationsdirektør i SAS Claus Sonberg.

Han henviser til, at SAS har indgået aftaler med de svenske og norske fagforeninger uden tidsbegrænsning. Aftalerne med de svenske og norske ansatte er betinget af, at alle fagforeninger i SAS - også de danske - accepterer en tilsvarende lønnedgang og på samme betingelser.

Sonberg afviser samtidig, at SAS har ført skinforhandlinger for at give ledelsen et alibi til at gennemføre endnu barskere besparelser uden om fagforeningerne. Ikke desto mindre vil SAS-ledelsen nu bruge sommeren til at finde en alternativ spareplan, der kan gennemføres uden om de 39 fagforeninger i det skandinaviske luftfartsselskab.

Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med en ny stor fyringsrunde.

- Der er en nedre grænse for, hvor mange ansatte, vi kan undvære. SAS' problem er ikke, at vi har for mange ansatte, men at vi er for ineffektive, at lønningerne er for høje og pensionsordningerne for dyre i forhold til vores konkurrenter, siger Sonberg.

/ritzau/