Danske aktier dykker efter kursfald i USA

Torsdag ser ud til at blive en hård dag for de danske aktier. Vestas og Mærsk er blandt de selskaber, som ligger lavere torsdag formiddag.

Torsdag ser ud til at blive en hård dag for de danske aktier. (Foto: Christian Als/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stort set alle danske aktier er begyndt dagen i minus efter nye kursfald i USA.

Det amerikanske marked endte onsdag aften lavere. Nasdaq-indekset mistede tre procent, mens Dow-indekset faldt for femte dag i træk. Tal for den amerikanske inflation hjalp ikke på investorernes bekymringer for renteniveauerne og den generelle økonomiske udvikling.

Blandt de mest prominente fald i USA var blandt andet Apple med fem procent og Tesla med otte procent.

»Generelt trækker folk deres penge ud af risikofyldte aktiver,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Herhjemme ligger det toneangivende C25-indeks omkring 2,5 procent lavere.

Værst er det gået ud over vindmølleproducenten Vestas, som har mistet næsten fem procent. Medicovirksomheden Ambu, logistikkoncernen Mærsk og smykkevirksomheden Pandora er alle nede med mere end tre procent.

Nervøsitet for inflation

Alle aktierne i det danske indeks ligger til fald bortset fra Lundbeck, der onsdag kom med et godt regnskab.

»Aktier er et globalt fænomen, og stigende renter og nervøsitet for, hvad inflationen kan få centralbankerne til at gøre og tænke, bekymrer investorer,« hedder det fra Per Hansen.

En yderligere usikkerhedsfaktor er udviklingen i verdens kryptovalutaer. Per Hansen mener, at der kan være et kollaps på vej, efter at flere kryptovalutaer de seneste dage er blevet sendt ud i store fald.

»Næste stop på nedtursvejen kan meget vel være kryptovalutaer. Der har over de seneste dage været storudsalg i bitcoin og ethereum, men også andre kryptovalutaer er faldet massivt,« siger Per Hansen.

Aktiemarkederne har generelt haft store udfordringer i den seneste tid.

Det vigtige amerikanske S&P 500-indeks, der onsdag mistede 1,7 procent, ligger 18 procent lavere end før årsskiftet. Årsagerne er en cocktail af bekymringer over den stigende inflation, centralbankernes ventede renteforhøjelser og krigen i Ukraines påvirkning på forsyningssikkerheden. Ikke mindst i USA, hvor frygten for en recession er aldeles udtalt.

Per Hansen siger, at der kan komme yderligere fald.

»Lige nu forsøger aktiemarkedet at fortælle os, at det ser usikkert ud med økonomien. Vi kan sagtens komme yderligere ned, for lige nu har investorerne ondt i maven, og vi ser mange af dem gå ud i kontanter og sætte sig på sidelinjen,« siger Per Hansen.