Danske agurker er truede

Agurkeavlerne i Danmark er hårdt pressede af billige agurker fra udlandet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske agurkeproduktion er hårdt presset af billige agurker fra udlandet, skriver Frederiksborg Amts Avis.

En af dem, der mærker det, er gartner Jens Erik Nestler, der har dyrket agurker fra sit gartneri i Ølstykke i over 40 år. I konsekvens af det er han begyndt at dyrke blomster i nogle af sine drivhuse, og han frygter, at der i løbet af fem år ikke er noget, der hedder danske agurker og danske tomater på markedet.

- Vi synes selv, vi er rigtigt gode til at lave agurker, men de kæder, vi handler med, ser kun på prisen, og i sidste ende er det forbrugerne, der skal få øjnene op for danske grøntsager, siger han.

Torben Lippert, der er erhvervspolitisk konsulent i gartnerierhvervets brancheorganisation Dansk Gartneri, er enig i, at gartnerierne er hårdt pressede, og at indkøberne ser meget på prisen.

- De er meget fokuserede på pris og indtjening, men vi kæmper med stigende energiomkostninger og høje lønninger i Danmark, siger Torben Lippert, men han tror dog, at der stadig vil være agurker i Danmark om fem år.- Men det kan godt være, at der vil blive et fald, siger han.

Sten Hansen, der er produktchef i Frugt og Grønt hos Dansk Supermarked, afviser, at prisen er det eneste parameter.

- Det er ikke rigtigt, at vi kun kigger på prisen. Vi har også andre parametre som fødevaresikkerhed og leveringssikkerhed, fastslår han.

Han oplyser, at Dansk Supermarked generelt gerne vil give forbrugerne det, de vil have. Derfor er der både danske og udenlandske agurker i butikkerne, så de selv kan vælge, og om sommeren er der flere, der vælger danske agurker.

- Så der vil helt sikkert også være danske agurker om fem år, siger Sten Hansen.