Dansk virksomhed klar med coronatest til private virksomheder: Kan give svar på under fire timer

Iværksætter og direktør i PentaBase Ulf Bech Christensen har i samarbejde med Novo Nordisk og Rigshospitalet udviklet en effektiv coronatest. Gennem coronakrisen er PentaBase blevet kontaktet af virksomheder, der ønsker at teste deres medarbejdere. Det vil PentaBase nu hjælpe med.

Ulf Bech Christensen har firmaet PentaBase i Odense og kan hjælpe med at udføre covid-19 test. Han vil nu tilbyde test til private virksomheder, sådan at de kan komme i gang med arbejdet og produktionen på fornuftig vis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Wengler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På maks. fire timer kan den danske virksomhed PentaBase give svar på, hvorvidt man er smittet med coronavirus eller ej. Det kan i høj grad komme virksomheder til gavn, som satser på at komme i gang, efter at samfundet langsomt bevæger sig mod en bredere genåbning.

»Vi er blevet kontaktet gennem hele krisen af virksomheder, som har udtrykt behov for test. Med vores test kan vi få virksomhederne i gang, fordi vi tilbyder svartider på maks. fire timer,« siger den fynske iværksætter Ulf Bech Christensen, der er direktør i PentaBase.

Ulf Bech Christensen blev omtalt i mange danske medier efter et opslag på Facebook i marts, hvor han udtrykte sin frustration over at sidde med udstyr til produktion af test. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde netop meldt ud, at Danmark havde indkøbt flere testmaskiner hos den schweiziske medicinal- og medtechvirksomhed Roche, og at maskinerne var på vej.

I dagene op til den udmelding havde Ulf Bech Christensen ellers forgæves forsøgt at gøre myndigheder og regioner opmærksomme på, at hans virksomhed, PentaBase, lå inde med en vigtig del af løsningen. Senere blev et samarbejde mellem PentaBase, Novo Nordisk og Rigshospitalet realiseret og har resulteret i 150.000 coronatest til det offentlige sundhedsvæsen.

Men ifølge Ulf Bech Christensen er det nu tid til at tage skridtet mod at teste de private virksomheder.

»Vi har hele tiden haft den holdning, at vi ville hjælpe sundhedssystemet først og derefter kigge på at hjælpe virksomhederne. Vi har fortsat kapacitet, så derfor vil vi gerne hjælpe virksomheder i gang,« siger han.

Ifølge Ulf Bech Christensen kan test hos de private virksomheder give en tryghed og en forudsætning for, at arbejdspladserne kan komme i gang. Det kan især være hos medarbejdere, der har udsatte jobfunktioner, arbejder inden for kritisk infrastruktur eller bor i udlandet.

Hvis der kommer nye smittekæder, vil det give store økonomiske konsekvenser for de virksomheder, der bliver berørt. Derfor er det ifølge PentaBase afgørende at kunne identificere og isolere smittede så tidligt som muligt.

Et eksempel på en arbejdsplads, hvor det er smart at teste, kan ifølge Ulf Bech Christensen være på en boreplatform. Hvis alle bliver testet, kan medarbejderne på boreplatformen komme i gang med arbejdet uden risiko for smitte.

»I stedet for at der opstår smitte, og at man eksempelvis skulle evakuere en hel boreplatform, så kan test give så meget sikkerhed som overhovedet muligt, inden medarbejderne eksempelvis bliver sendt ud,« siger han.

Tusind test om dagen

Hos Dansk Industri hilser man initiativet velkommen, da flere virksomheder har udtrykt ønske om test. Det er derfor positivt, at medarbejdere i virksomhederne kan blive testet, mener Lars Frelle-Petersen, der er direktør for Dansk Industri.

»Der er en stor appetit på at forsøge at få adgang til nogle typer af test, der kan give noget klarhed. Det er der mange virksomheder, som har efterlyst. Jeg håber, at der ikke kun er offentlige testmuligheder, men også private, og jeg tror, at vi kommer til at se den her initiativrigdom, så længe vi har coronakrisen,« siger han.

Fordi medarbejdere i mange virksomheder arbejder tæt sammen, er det ifølge Lars Frelle-Petersen vigtigt at vide, at der ikke er smittede på arbejdspladserne. Derfor kan test sikre en form for tryghed, mener han.

»Det vil være rigtig værdifuldt at vide, at ingen udgør en smitterisiko,« siger han.

Hos Dansk Erhverv har man ikke i høj grad set et behov for test fra virksomhedernes side. Derimod har man set eksempler på flere virksomheder, der gerne vil tilbyde at lave coronatest.

Katrina Feilberg, sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv, vurderer, at man vil se et større behov for test i virksomhederne, når der i højere grad bliver åbnet for, at medarbejderne møder ind på arbejdspladserne.

PentaBase har dog indgået aftaler med flere virksomheder om at teste medarbejdere. Virksomheden vil som en begyndelse primært tilbyde deres service til større virksomheder, og ifølge Ulf Bech Christensen regner virksomheden med at kunne klare 1.000 test om dagen.