Dansk virksomhed høster guld på græs

DLF-Trifolium er en international succes og en af de virksomheder, Danmark virkeligt har brug for. Selskabet har haft held med at sælge græsfrø til fodbold- og golfbaner i forbindelse med top-events verden over.

DLF-Trifoliums administrerende direktør, Truels Dams­gaard, understreger, at virksomheden tjener gode penge på det globale marked og kan afregne med en god pris til frøavlerne. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For de fleste var det mest interessante ved den årlige finale i amerikansk fodbold, Super Bowl, det sportslige. Et rekordstort antal amerikanere, 120,8 millioner, fulgte med på TV-fladskærme, da den 49. udgave af Super Bowl fandt sted 1. februar i år.

Det gjorde administrerende direktør Truels Damsgaard og en række af de ansatte på DLF-Trifolium også. Han står i spidsen for den i offentligheden relativt ukendte danske succesvirksomhed, der i år har leveret græsfrø til banen på Super Bowls stadion i Phoe­nix i Arizona.

NFL-finalen er verdens største endagssportsbegivenhed, og de to bedste mandskaber i NFL kæmper om det prestigefyldte Vince Lombardi-trofæ. Finalen viser USAs og sportens evne til at iscenesætte sig selv, når det er størst. Og det udnytter DLF i sin markedsføring.

Selskabet arbejder i en verden af græs og grønne plæner – og har en forrygende omsætning og indtjening på det. Koncernen med hovedsæde i Roskilde og flere end 800 ansatte fordelt på 13 lande kan med god grund kalde sig verdensmester i græsfrø til fodbold- og golfbaner samt parker i forbindelse med top events.

Gode referencer

Listen over leverancer er lang. DLF-Trifolium har for eksempel været storleverandør af græsfrø af høj kvalitet til toptrimmede grønne baner i World Cup i fodbold i Sydafrika i 2010, OL i London i 2012, World Cup-fodbold i Brasilien i 2014 og senest de sydamerikanske fodboldmesterskaber i juni i år i Chile. Næste store begivenhed bliver Europamesterskaberne i fodbold i Frankrig i 2016.

»Vi leverer græsfrø til 16 ud af 18 Premier League-fodboldstadioner i England. Det giver gode referencer at være inde dér og få ordrer. Grundlæggende kan vi bruge det til at booste forretningen med. Det giver os det fineste kvalitetsstempel, da det er det ypperste at levere til disse prestigefyldte topevents og stadioner,« fastslår Truels Damsgaard.

I sidste regnskabsår rundede DLF-Trifolium 3,3 milliarder kroner i omsætning. Både omsætning og indtjening satte rekord.

»Vi havde et rigtigt stærkt driftsresultat på 138 millioner kroner og er kommet bedre igennem den økonomiske krise end mange andre virksomheder,« siger Truels Dams­gaard om koncernens globale succes.

Virksomhedsbesøg på DLF Trifolium, verdens største græsfrøfirma. Leverer bl.a. frø til plæner til de store internationale fodbold- og golfmesterskaber. Adm. dir. Truels Damsgaard stiller op på forsøgscenter i St. Heddinge/Stevns. Fold sammen
Læs mere

På en dejlig solskinsdag viser topchefen Berlingske Business’ medarbejdere rundt på DLF-Trifoliums forædlingsstation i Store Heddinge på Stevns, der ligger knap 70 km fra Københavns centrum. Vi er i centret for koncernens globale forskning og udvikling – og specielt forskning i bioteknologi. Forædlingsstationen ligger få kilometer fra Stevns Klint, der er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste over unikke naturområder, der er bevaringsværdige. Fra klinten er der i øvrigt i godt vejr udsigt til den svenske halvø Falsterbo.

Frøvirksomheden har ud over Danmark planteforædling og egne forsøg i Canada, USA, England, Frankrig, Holland, Tjekkiet, New Zealand og Rusland. Topchefen, der er landmandssøn fra Thy og har en næsten 40 år lang erhvervskarriere i ØK, og DLF-Trifolium er med god grund glad for DLFs indtjeningssucces. For den gavner både virksomheden og ejerne; det vil sige andelshaverne og leverandørerne af græsfrø. 95 procent af produktionen bliver eksporteret.

I modsætning til de danske mælke- og svineproducenter oplever frøavlerne ingen krise i øjeblikket. Det er ikke for meget at sige, at DLF-Trifolium har leveret fire gyldne år i træk. De knap 4.000 landmænd, der ejer andelsselskabet DLF, har dermed haft rigtigt god indtjening på deres frømarker, da de har høstet gode udbytter samtidig med, at selskabet sikrer dem gode priser.

International vækstvirksomhed

»Frøindustrien og dermed DLF-Trifolium har haft fire særdeles fornuftige år. Vi har tjent gode penge og har kunnet betale avlerne en god afregning. Ja, vi klarer os godt. Strategien er ikke at være et konglomerat, der spreder sig over en hel masse ting. Vi har vores hovedfokus på græs- og kløverfrø til landbruget og det professionelle plænemarked,« siger Truels Damsgaard.

DLF-Trifolium blev stiftet i 1988-1990 ved fusion af fire større danske selskaber i den danske frøbranche. Selskabet har udviklet sig fra at være en lokal dansk producent og eksportør til at være en global virksomhed med betydelige aktiviteter inden for planteforædling, avl, produktion og salg af kløver- og græsfrø til foder og plæner i fem verdensdele.

Virksomhedsbesøg på DLF Trifolium, verdens største græsfrøfirma. Leverer bl.a. frø til plæner til de store internationale fodbold- og golfmesterskaber. Adm. dir. Truels Damsgaard stiller op på forsøgscenter i St. Heddinge/Stevns. Fold sammen
Læs mere

DLF er en af de internationale vækstvirksomheder inden for agrarsektoren, Danmark virkeligt har brug for. På mange måder er den et mønstereksempel på de virksomheder i fødevare- og landbrugssektoren, som politikerne på Christiansborg efterspørger flere af. Selskabet har en meget stærk position i Europa, hvor 40 procent af omsætningen ligger. Med købet af canadiske Pickseed har danskerne fået en betydelig forretning i USA og Canada. Markedet i Asien, ikke mindst Kina, det sydlige Afrika, Australien og New Zealand går også støt fremad. Selskabet sidder på 20 procent af verdensmarkedet for kløver- og græsfrø til græs til foder til husdyr i landbruget og grønne plæner – lige fra fodbold- og golfbaner til parker og fodboldstadioner.

Produktionen af frøene foregår for det meste hos landmænd i Danmark, der har fordel af et gunstigt klima. Hos avlerne er årets høst af frø begyndt. Den fortsætter til midten af august. Og der står økonomisk meget på spil for virksomhedens knap 3.000 frøproducenter. Er det godt vejr, bliver der grundlag for endnu en rekordhøst.