Dansk vin-app buldrer frem: Vil være verdens største

Vinappen Vivino har så meget fart på succesen, at stifteren venter overskud på driften allerede i slutningen af 2016, et år tidligere end ventet. Det ultimative mål er at skabe verdens største markedsplads for vin.

Heini Zachariassen fik i 2009 idéen til vin-appen Vivino. Selv har han scannet over 5.000 forskellige flasker vin og lagt dem ind i Vivinos database. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vivino er lige flyttet ind i nye lokaler i et baghus på Njalsgade på Amager i Startup Village, som området lige uden for Københavns volde kaldes.

Vivino er vokset ud af de tidligere lokaler rundt om hjørnet, og det er ikke kun i Danmark, at Vivino vokser. Flytningen afspejler den internationale vækst, som Vivino lige har taget hul på. I år indtager Vivino ti nye markeder med slagtilbud på vin til sine brugere. Og langsigtet er målet at skabe verdens største markedsplads for vin.

»Vi vil gerne være de første i verden til at knække den her nød. At man hvor som helst på kloden kan købe en hvilken som helst flaske vin gennem vores app. Vi skal have en skala, som ingen nogensinde har haft før,« siger Heini Zachariassen. ’

Model, der virker

De store ambitioner er næret af Vivinos forløbige erfaringer og resultater. Vivino, der i januar fik tilført 170 mio. kroner, begyndte som en app til smartphones, hvor man scanner etiketten på en vinflaske og kan læse andres anmeldelser. Siden udviklede Vivino sig til verdens største vinfællesskab. Og siden sidste sommer har man på fire markeder, blandt andet i Danmark og USA, kunnet købe vin via appen.

Brugerne tilbydes slagtilbud på vin, og det er den model, der nu er ved at blive rullet ud på de ti nye markeder. Og salget går strygende. Så godt, at den 43-årige Vivino-stifter venter at nå breakeven et år før tid.

»Det går virkelig godt. Vi vokser ekstremt meget i omsætning, fordi vi allerede har brugerne i systemet. Det, vi gør, er jo, at vi sælger noget til de brugere, vi allerede har. Vi har så meget tiltro til vores kommercielle model, at vi allerede i slutningen af året forventer at nå breakeven. Vi er meget privilegerede, og det viser bare, at vi har fundet en model, der virker,« siger Heini Zachariasssen.

Muligvis vil Vivino gå ind på endnu et par store vinmarkeder i 2017, men foreløbig er der rigeligt med vækstpotentiale på de 14 markeder, som Vivino vil være til stede på ved årets udgang.

»I virkeligheden kan vi få utrolig meget vækst bare på de 14 markeder. Vi kan smide flere penge i markedsføring og få flere brugere i de lande og få en masse vækst. Vi ved eksempelvis, at hvis vi køber en bruger i USA, så får vi pengene tilbage inden for et år i form af den omsætning, som brugeren genererer,« siger Heini Zachariassen.

Han vil ikke ud med tal for hverken Vivinos omsætning eller indtjening, men han vil gerne fortælle, at der bliver solgt »i hvert fald 10.000 flasker vin om dagen« via Vivino, som aldrig selv ser en flaske vin. Alt det praktiske og fysiske står forskellige logistikfirmaer for.

Ny vækstmotor

Modellen med at konvertere brugere til kunder via gode slagtilbud på vin er i virkeligheden blot at plukke nogle lavthængende frugter på vejen hen til det potentielt virkelig store marked, som Heini Zachariassen ser for sig.

»Fra et eksekveringssynspunkt er der en grund til, at vi begynder med promotions (slagtilbud, red.). Det er meget lettere at eksekvere på end det andet,« siger Heini Zachariassen.

Det andet er, at visionen om, at Vivino skal være the world’ largest wine market place.

»Vi vil gerne have, at i princippet alle vine i verden bliver tilgængelige via Vivino. Men det tager lang tid at bygge op, for vi skal have tusindvis af partnere og udbydere knyttet til platformen bag appen, for at det kan lade sig gøre. Men vi kører allerede test af platformen, og vi tror, at når vi kommer ud over det her år, så bliver det en del af vores vækstmotor,« siger Heini Zachariassen.