Dansk ventilproducent satser på brasiliansk vandforsyning

Økonomisk nedtur i Brasilien kan ikke holde den familieejede østjyske ventilproducent AVK væk. AVK har netop købt en brasiliansk ventilproducent og satser på at blive storleverandør til det brasilianske vandmarked.

Kaskader af rent vand er ingen selvfølge i Brasilien, hvor 28 millioner indbyggere i og omkring Sao Paolo i perioder i både 2014 og 2015 måtte undvære vand hver tredje dag på grund af tørke. Selv om Brasilien er ramt af en økonomisk nedtur, er situationen er ensbetydende med et stort vækstpotentiale for dansk vandteknologi. Den danske ventilproducent AVK i Galten har således netop opkøbt en brasiliansk ventilproducent og har dermed to selskaber i landet.Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange udenlandske virksomheder trækker følehornene til sig og skruer ned for aktiviteterne Brasilien i kølvandet på den økonomiske deroute, hvor Brasilien er gået fra at være et vækstmarked med uanede muligheder til en marked på vej i recession.

Men ikke den danske ventilproducent AVK i Galten. Den familieejede koncern, der sidste år omsatte for 3,9 milliarder kroner og hører til blandt verdens førende inden for sit felt, har netop overtaget den brasilianske producent af specialventiler VCW, der omsætter for omkring 20 millioenr kroner om året. AVK har været aktiv i Brasilien de seneste otte år, heraf de seneste to år med egen produktion, og med opkøbet fordobler selskabet sin omsætning.

»For nogle kan det måske lyde som lidt af et sats, når man ser på de vanskelige markedsvilkår i Brasilien i øjeblikket, men vi er sikre på, at der er et marked for vores ventiler i Brasilien. Med opkøbet er vi tæt på at råde over en fuld produktpakke, der lever op til de brasilianske krav. Det vil styrke vores position betydeligt,« siger Lars Kudsk, finans­direktør i AVK-koncernen.

Frisk vand er en mangelvare

I 2014 og 2015 blev den brasilianske storby São Paolo og de 28 millioner indbyggere, der bor i og omkring byen, ramt af den værste tørke i 80 år. Bystyret måtte indføre kvoter på vandet, og indbyggerne måtte i perioder leve med at være uden vand hver tredje dag.

Årsagen var vejrfænomenet El Niño, som sendte langvarig tørke ind over området og fik vandreservoirerne til at svinde voldsomt ind.

I dag er regnen og dermed vandet vendt tilbage til området omkring São Paolo, men tørken har været en kraftig påmindelse til det brasilianske samfund om, at man ikke bare kan tage frisk vand for givet.

Derfor er der udsigt til, at Brasilien vil investere i en modernisering af landets vandforsyning trods en alvorlig økonomisk krise.

AVK leverer allerede ventiler til en række brasilianske vandforsyningsselskaber, heriblandt selskabet SABESP, der forsyner de 28 millioner indbyggere i og omkring São Paulo med vand. Det gør SABESP til verdens femtestørste vandforsyningsselskab.

Inden for det seneste halve år har AVK og flere andre danske virksomheder ifølge Lars Kudsk været i dialog med vandforsyningsselskabet i São Paulo om at løse problemerne med en svindende vandreserve, stigende energipriser og store problemer med spild i vandforsyningen.

Vandspild giver vækstpotentiale

»I Brasilien forsvinder mere end en tredje­del af drikkevandet, fordi det spildes undervejs i vandforsyningssystemet. Herhjemme er lækageraten på seks til otte procent. Det er et alvorligt problem, som vi kan hjælpe med at løse, og vi øjner et stort vækstpotientiale,« siger Lars Kudsk.

Brasilien er dog langtfra det eneste marked, AVK satser på. Koncernen er ekspanderet de seneste år gennem en række strategiske opkøb. Ifølge Lars Kudsk er der tale om mellem 15 og 20 opkøb de seneste ti år – primært i Europa, men også i Sydafrika og Australien. Og flere er på vej i blandt andet Malaysia i Sydøstasien.

»Når vi køber op, handler det ikke kun om at finde en virksomhed, der passer ind i koncernen. Vi ser også rigtig meget på, om ledelsen er den rigtige, og om ledelsen i det hele taget passer ind i vores familieejede koncern. Vi foretrækker at lade den nuværende ledelse fortsætte med en ejerandel i datterselskabet på mellem 20 og 40 procent. De kan bidrage med forbedringer og synergieffekter i supply chain, IT, innovation og for eksempel inden for det juridiske område,« siger Lars Kudsk.

Med opkøbet får AVK to virksomheder i Brasilien inden for en radius af 100 kilometer fra São Paolo, hvor også pumpekoncernen Grundfos er etableret. Lars Kudsk venter, at AVKs to selskaber på et tidspunkt bliver slået sammen til ét for at optimere driften.

Sidste år satte AVK regnskabsmæssig rekord, både når det gælder omsætning og indtjening, og det håber virksomheden også at kunne i regnskabsåret 2015-2016.