Dansk varedeklaration på bredbånd

Frivillig aftale skal fortælle danskerne, hvilken fart de reelt kan forvente på deres Internet-forbindelse - også den mobile.

Nu skal der ordentlig varedeklaration på bredbåndsforbindelsen, så man ved, hvad man reelt betaler for. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kommer der varedeklaration på Internet-forbindelsen, og så vil forbrugerne kunne se præcis, hvad de faktisk får af hastighed, hvor de bor, i stedet for kun at se, hvor hurtig forbindelsen kunne have været, hvis forholdene var helt ideelle.

De danske Internet-udbydere, som dækker både teleselskaber og deciderede netfirmaer, er blevet enig om en frivillig aftale. Det sker, efter at forbrugerombudsmanden har raslet lidt med sablen, fordi markedsføringen ikke altid lever op til virkeligheden. Navnlig i Sverige har der været flere sager, hvor kunder har følt sig snydt.

Nemmere at sammenligne

»Vi laver nu en brancheaftale, som siger, hvad forbrugeren kan forvente at få i stedet for den markedsførte, tekniske hastighed. Det øger gennemskueligheden ved bredbånd og giver dermed bedre sammenligningsmuligheder. I løbet af de næste måneder træder den i kraft. Det er en frivillig aftale, hvor vi er enige om, hvad der skal nævnes,« siger Ib M. Tolstrup, direktør i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Konkret vil man fremover få at vide, hvilken hastighed på både faste Internet-forbindelser og mobilt bredbånd - altså Internet-adgang fra en avanceret mobiltelefon eller en bærbar PC med mobilmodem - man kan forvente at få. F.eks. afhænger styrken på den mobile forbindelse af afstanden til nærmeste mobilmast, hvor mange brugere der er i området m.m. Det fremgår ikke klart af reklamerne i dag. Også fibernetforbindelser og delte ADSL-forbindelser via telefonnettet (typisk i boligforeninger) er omfattet af den nye mærkning.

Ens for hele landet

Der bliver dog tale om en mærkning, som er ens for hele landet, og som derfor ikke tager hensyn til lokale forhold, hvor f.eks. mobilsignalet kan være bedre lige på den anden side af bakken.

»Ja, det bliver ens for hele landet. Men jeg tror stadig, at det er værdifulde oplysninger,« siger Ib M. Tolstrup.

Varedeklarationen bliver også anbefalet i rapporten »Danmark som højhastighedssamfund«, som Højhastighedskomitéen i sidste uge afleverede til regeringen. Komitéen finder et behov for, »at forbrugerne får klare og sammenlignelige oplysninger om eksempelvis priser, abonnementsvilkår samt en garanteret minimumshastighed«.

Læs mere:
Test din bredbåndshastighed
http://hastighedstest.tdc.dk/

Krydscheck resultatet her
www.bredbandskollen.se