Dansk vand-iværksætter er klar til at svømme ind på minibørsen

Endnu en mindre dansk virksomhed med store vækstambitioner er nu klar til at indtage den danske minibørs First North. Det er virksomheden Waturu, der har udviklet en vandteknologi, som skal spare på energien og nedsætte vandforbruget.

Toke Reedtz er administrerende direktør i Waturu og vil med vandteknologi skabe et nyt dansk væksteventyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen

En dansk virksomhed med fokus på vandteknologi har sat kurs mod den danske minibørs Nasdaq First North.

Waturu er en dansk såkaldt greentechvirksomhed, der har udviklet vandteknologi, der skal levere varmt, desinficeret og kalkbehandlet vand, samtidig med at der spares på vandet og energien.

»Vi er en virksomhed med fokus på opvarmning og behandling af vand. Hele ideen er, at vi flytter opvarmningen fra kælderen frem til tappestedet. Når man gør det, så kan man lukke cirkulationen ned i en større ejendom, og det sparer både energi og nedsætter vandforbruget,« forklarer Toke Reedtz, der er stifter og direktør i virksomheden.

Han forklarer, at der typisk er behov for høj vandcirkulation i større bygninger – ellers bliver bakterietallet alt for højt. Men netop fordi Waturu først varmer vandet op, umiddelbart inden det løber ud af hanen, kan teknologien fjerne cirkulationen og dermed den energi, der bliver brugt på det.

For at rejse kapital til at udvide produktionsfaciliteterne vil Waturu nu på First North. Virksomheden er værdisat til 55 mio. kr., og der skal sælges aktier for 17,75 mio. kr. fordelt på 2.581.818 nye aktier. Udbuddet er på nuværende tidspunkt fortegnet med 72 pct. af en række ankerinvestorer. Udbudsperioden løber fra 29. april til 10. maj.

For at rejse kapital til at udvide produktionsfaciliteterne vil Waturu og direktør Toke Reedtz nu rejse kapital på Nasdaq First North. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen.

Færre krav

Waturu ser dermed ud til at blive det andet selskab i år, der ruller ind på den danske minibørs. Tidligere på ugen meddelte IT-virksomheden Konsolidator, at den forventer at hente et tocifret millionbeløb, når IT-selskabet den 10. maj bliver noteret på First North.

First North åbnede sin markedsplads i Danmark i december 2005 og har haft en noget omtumlet tilværelse. First North er en minibørs for mindre selskaber end dem, der lader sig notere på den større og kendte fondsbørs. Kravene er færre end ved den »store« børs, og formålet var at tilbyde en markedsplads til virksomheder, der ikke var store nok til en børsnotering på fondsbørsen.

I begyndelsen strømmede selskaberne til, men mange af dem blev hurtigt ramt af økonomiske vanskeligheder omkring finanskrisen. Flere af dem er væk igen, og i en lang årrække var der decideret noteringstørke på den lille danske børs, men sidste år begyndte en ny bølge af noteringer på First North. Hele ni selskaber rullede ind på minibørsen, og i dag består First North af 18 selskaber.

»Vi har i årene, efter at finanskrisen ramte danske small- og mikrocap-noteringer, arbejdet hårdt på at genopbygge vækstmarkedet for primært startups, der søger venturekapital. Det er lykkedes og skyldes dels et langt sejt træk med salgsmappen i hånden og dels en indsats for at sætte vækst og jobskabelse via børsmarkedet på den offentlige agenda,« forklarer Carsten Borring, som er noteringschef ved Nasdaq i København.

En bæredygtig vej

Waturu har valgt at rejse kapital ved en notering på First North frem for at hente yderligere investeringer udefra og udvande ejerandelen. Den friske kapital skal bruges til at understøtte forretningen.

»Pengene skal bruges til at etablere en dansk produktion i Sønderjylland, og samtidig skalerer vi vores organisation op,« siger Toke Reedtz.

Han forklarer, at målgruppen i første omgang er erhvervsejendomme, kontorejendomme og institutioner – og på den lidt længere bane også sommerhuse og i sidste ende de private boliger.

Toke Reedtz kalder teknologien for en bæredygtig vej at bevæge sig ned ad. Globalt er der flere store byer, der i perioder er præget af vandmangel, og det er den dagsorden, som Waturu arbejder med. Han spår besparelser på 75 pct. i forhold til vandforbrug og 94 pct., når det kommer til energi sammenlignet med en fjernvarmeløsning med cirkulation.

Waturu samarbejder allerede i dag med den franske byggegigant Saint Gobain, der blandt andet ejer den danske grossistvirksomhed Brødrene Dahl. Baseret på distributionsaftalen med netop Saint Gobain og nuværende ordrer estimerer virksomheden, at den vil sælge 25.000 enheder på det danske marked de næste tre år og nå en omsætning på over 100 mio. kr. i 2022.