Dansk vaccineselskab på slingrekurs på markedet: »Hvis det lykkes, kan det komme til at stikke af«

Bavarian Nordic udsendte nye, lovende data for sin coronavaccine, men samme dag gav selskabet rabat på seks millioner aktier og sendte aktien i bølgegang.

Paul Chaplin, direktør i Bavarian Nordic, fotograferet ved Charlottenlund Fort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyhederne fra det danske vaccineselskab Bavarian Nordic står i kø og skaber uro på aktiemarkedet.

Selskabet befinder sig mildest talt i en afgørende periode med to vacciner i kikkerten, som begge potentielt bejler til milliardmarkeder.

Først udsendte Bavarian Nordic de første data om sin vaccine mod coronavirus, der er støttet med 800 millioner kroner af den danske stat. Resultaterne fra de første testpersoner viste lovende takter, og det fik mandag morgen aktien til at stige med fem-seks procent.

Men varslet om en anden nyhed sent mandag aften gjorde investorerne nervøse, og morgenens optur blev vekslet til et samlet kursfald på tæt på otte procent mandag, mens slingrekursen fortsatte tirsdag morgen.

»Bavarian Nordic ser ind i en fuldstændig transformativ periode i forhold til, hvilket selskab det kommer til at være i fremtiden og dets egne ambitioner om at være et af de ledende rendyrkede vaccineselskaber i verden. 2022 bliver et meget spændende år for dem,« siger Søren Løntoft Hansen, der som senioranalytiker i Sydbank har fulgt medicinalindustrien i en årrække.

Bavarian Nordic har – samtidig med covid-19-vaccinen – en vaccine på vej mod den såkaldte RS-virus. En årligt tilbagevendende luftvejsinfektion, der helt ekstraordinært hærgede både samfundet og landets børneafdelinger tidligt på sommeren i år.

Begge vacciner er i fase to ud af tre i de kliniske faser, hvor vaccinerne testes på mennesker.

Ingen er før lykkedes med at få godkendt en vaccine mod RS-virus, og i øjeblikket konkurrerer Bavarian med tre andre biotekselskaber om at komme i mål.

Henter 1,7 milliarder

Årsagen til udsvinget i aktiekursen er, at Bavarian Nordic mandag meddelte, at selskabet selv vil finansiere at få vaccinen gennem den tredje og sidste fase af de kliniske studier, da det ikke er lykkedes at skaffe en partner. Det betød, at vaccineselskabet annoncerede et aktiesalg og samtidig nedjusterede forventningerne til årets driftsresultat.

»Investorerne ved, at Bavarian Nordic gennem længere tid har ledt efter en partner til RS-vaccinen, da det er et bekosteligt projekt, som kommer til at indbefatte ufatteligt mange forsøgspersoner. Investorerne bliver nervøse, fordi man får tanken, at ingen har villet gifte sig med Bavarian, når det kom til denne vaccine,« siger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

I fase tre skal RS-vaccinen testes på op til 20.000 forsøgspersoner, oplyste Bavarian Nordic i en pressemeddelelse. Denne testfase skal gennemføres, inden vaccinen i sidste ende kan opnå godkendelse.

For at finansiere det sidste trin har Bavarian Nordic udstedt op til ti procent nye aktier til en lavere aktiepris end prisen på markedet for at få dem solgt på rekordtid. Det betyder yderligere kapital på hele 1,7 milliarder kroner til fase tre.

»Nu har Bavarian meddelt, at de giver den fuld gas og kører projektet selv. RS-vaccinen er helt afgørende, og det er det lægemiddel, der kommer til at drive kursen. Hvis det lykkes, kan det komme til at stikke af for Bavarian,« siger Per Hansen.

Markedet for vacciner mod RS-virus vurderes af forskellige analytikere til at være på mellem syv og ti milliarder dollar, og en succesfuld vaccine kan derfor have såkaldt blockbuster-potentiale. Udtrykket dækker over et lægemiddel, der er så populært, at det kan skabe et årligt salg på mindst en milliard dollar.

»Formentlig vil vi se de første ordrer på covid-19-vaccinen tikke ind i 2022, og det vil være med til at synliggøre potentialet over for investorerne. Hvis begge vacciner lykkes, kommer Bavarian et stort skridt nærmere ambitionen,« siger Søren Løntoft Hansen.

Selv har Bavarian Nordics topchef, Paul Chaplin, udtalt, at ambitionen er at være et af de største vaccineselskaber i verden senest i 2025.

I årets første ni måneder har vaccineselskabet haft et underskud på 81 millioner kroner, viste regnskabet for tredje kvartal.