Dansk vaccine mod allergi godkendt i USA

Danske ALK-Belló's vaccine mod græspollenallergi er nu blevet godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Så er der gode nyheder til medico-virksomheden ALK-Belló i Hørsholm og.de amerikanske allergikere.

De amerikanske sundhedsmyndigheder FDA har netop godkendt ALK-Bellós vaccine mod allergi mod græspollen til personer under 65 år. Vaccinen, der er på pilleform, vil  i USA blive solgt under navnet Grastek.

Det er det amerikanske varemærke for tabletten mod græspollenallergi, som ALK har givet licens til Merck, uden for USA kendt som MSD. 

»Med FDAs godkendelse af Grastek vil amerikanske patienter, der lider af moderat til svær græspollenallergi, nu få adgang til effektiv, brugervenlig og veldokumenteret behandling,« siger adm. direktør for ALK, Jens Bager.

Direktøren siger, at Merck med godkendelsen fra de amerikanske sundhedsmyndigheder kan lancere den første af ALKs tabletter i USA, der er verdens største farmaceutiske marked.»Dette er endnu et vigtigt skridt på vejen mod en global kommercialisering af vores tabletportefølje,« tilføjer Jens Bager.

Sydbank vurderede i december, at Grastek-tabletten i USA har et topsalgspotentiale på 1,4 milliarder kr. Der er altså ikke udsigt til, at vaccinen fra ALK kan blive en blockbuster, et lægemiddel med et topsalg på én milliard dollar.

Godkendelsen af Grastek i USA udløser en betaling fra Merck til ALK. Det får ALK til at opdatere sine finansielle forventninger til 2014. Virksomheden venter nu, at det primære driftsresultat (EBITDA) vil blive 375-400 mio. kr. mod tidligere 300-400 mio. kr. før særlige poster, indtjening fra produkt­leverancer samt mulige salgsroyalties i Nordamerika.