Dansk udviklet P-plads renser luften for bilos

Fredag bliver en parkeringsplads af den meget specielle slags ved Københavns Lufthavn indviet. Den er nemlig belagt med et materiale, der kan rense luften for bilos. Virksomheden bag er dansk - og den har store drømme.

Foto: Allan Lundgren.
Læs mere
Fold sammen
Hvis man aldrig har hørt den fotokatalytiske parkeringsplads, er man nok ikke den eneste - men chancen er, at det er noget, vi alle kommer til at høre meget mere om det i fremtiden.

Den lille virksomhed Photocat indvier fredag sammen med blandt andet Københavns Lufthavn Danmarks første parkeringsplads, som reducerer den luftforurening, der kommer fra bilerne på pladsen.

Parkeringspladsen er coatet med en overflade, der kan optage og nedbryde de sundhedsskadelige kvælstofoxider, betegnet som NOx, fra bilernes udstødning via en katalytisk proces - og det er en proces, der bliver drevet af solen, og som går i gang, når lys rammer overfladen.

Det kan ifølge producenten betyde, at 24 procent af al NOx i tidsrummet mellem klokken 10 om morgenen og 20 om aftenen bliver »fjernet« fra udledningsregnskabet. Michael Humle er direktør for Photocat, der er i fuld gang med at patentere en stribe af sine coatings, og han fortæller, at perspektiverne i den miljø-genoprettende coating er store - både miljømæssigt og forretningsmæssigt.

»Man kan kalde det et grønt luftfilter - i princippet lige som fotosyntesen. Man bruger lyset som energi, og katalysatoren ligger så i overfladen af belægningen og er aktiv, når der er lys tilstede. Med de belægninger kan vi nedbringe NOx-niveauet med noget, der ligner 20 procent i bymiljøer, hvis man rammer de rigtige kvadratmeter,« siger Michael Humle til Berlingske.

Den grundlæggende teknologi, som Photocat arbejder ud fra, stammer fra Japan, hvor den blev opfundet i 1980erne. Siden er teknologien så blevet udviklet, og det blandt andet af Photocat, der har sine rødder tilbage i et ph.d.-projekt i 2006. Tre år senere valgte de tre stiftere af virksomheden at gå ind i projektet på fuldtid og i den forbindelse købte de patenter fri, de kunne arbejde videre på. I dag har Photocat otte fuldtidsansatte. Michael Humle tror, at teknologi står foran sit gennembrud, og det gør, at han sætter barren højt, når det kommer til fremtidige forretningsmuligheder.

»I dag ligger hele vores omsætning i udlandet. Vi har blandt andet markedsført det i Canada og i Frankrig. I løbet af fem år håber jeg, vi har en omsætning på en kvart milliard kroner og ansat en masse mennesker,« siger han.

Af en ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi fremgår det, at luftforurening årligt er årsag til 3.300 dødsfald på landsplan. Alene i Københavns Kommune og på Frederiksberg koster luftforurening ifølge rapporten 500 millioner kroner årligt i indirekte helbredsomkostninger. Her mister 540 årligt livet for tidligt på grund af luftforurening.

Langt størstedelen af forureningen - omtrent 90 procent - kommer dog ikke fra lokale forureningskilder, men i stedet fra den generelle luftforurening, der stammer fra resten af Danmark og nabolande. Det er altså ikke nok i sig selv at sætte lokalt ind, hvis man vil mindske de skadelige effekter af luftforureningen - der skal en international indsats til, hvis det virkelig skal have effekt.