Dansk »turboleverandør« går på børsen

Danske Napatech vil rejse 100 millioner kroner til flere arbejdspladser og ny ekspansion ved at indtage Oslo Børs i næste uge.

Danske Napatech leverer højteknologiske komponenter og løsninger, der bruges til at planlægge og styre trafikken på internettet. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Der er nye danske arbejdspladser inden for avanceret internetteknologi og endnu større eksport i vente, når danske Napatech, der ved en nylig prisoverrækkelse blev kaldt »Internettets turboleverandør«, om en uge går på børsen i Oslo for at rejse 100 millioner kroner.

Napatech leverer højteknologiske komponenter og løsninger, som verdens førende leverandører af internetinfrastruktur anvender til lynhurtigt og i realtid at indsamle data og dermed kunne planlægge og styre datatrafikken, så den glider bedst muligt uden trafikpropper. På kundelisten er de største netværksselskaber i verden.

»Vi udvikler selv en masse hardware og software i Danmark og sælger til kunder, der bruger det til at analysere, måle og sikre netværk. Vi er en slags motor i meget avancerede værktøjer til at få netværkene til at fungere sikkert og stabilt. I dag er vi 106 ansatte, heraf de 80 i Danmark, og beskæftiger 40 ingeniører, der udvikler vores hardware og software. Men vi kan se en meget stor efterspørgsel og vil gerne accelerere mere, end hvad vi kan for egen kraft i form af udvikling af nye produkter og ekspansion til flere lande,« siger Henrik Brill Jensen, administrerende direktør i Napatech siden 2005.

»En af hverdagens helte«

Han forventer, at det store ryk vil ske inden for et år, men Napatech har konkrete projekter, der er klar til at blive søsat med det samme.

Virksomheden, der har dansk hovedsæde i Søborg og har kontorer i USA, Japan, Sydkorea og Brasilien, fik i august blandt 18 kandidater DI Hovedstadens Initiativpris for at være »en af hverdagens helte, der er med til at sikre, at vi alle trygt og let kan bruge internettet«.

»Man må tage hatten af for virksomheder som Napatech, der kan konkurrere med de skrappeste på verdensplan. Virksomheden eksporterer 100 procent af sine løsninger, men har alligevel valgt at beholde både forskning og udvikling i Danmark. Det er den type virksomheder, som vi skal satse på og leve af i fremtiden. Det er vigtigt at give dem og deres ejere gode vækst- og udviklingsmuligheder i Danmark,« sagde formand for DI Hovedstaden Søren Larsen som begrundelse.

Napatech, der i 2012 omsatte for 181,2 millioner kroner og havde et overskud efter skat på 12,5 millioner kroner, forventes før børsnoteringen at have en børsværdi på 40-50 millioner dollar. Selskabet blev stiftet i 2003 i et lejet kontor på DTU af de to ingeniører, Jens Christophersen og Thomas Jørgensen. De to grundlæggere er stadig medejere af virksomheden.

Henrik Brill Jensen og finansdirektør Niels Hobolt har gennem de seneste to uger været rundt på kloden for at tale med investorer.

»Vi forventer at gå på børsen i Oslo 6. december. Selv om vi har 70 procent af omsætningen i USA, er vi ikke store nok til amerikanske børser. I Oslo er en del sammenlignelige firmaer noteret. Folk, der er vant til at investere i den type af virksomheder, vil derfor holde øje med Oslo og sammenligne. Det betyder i dag ikke det helt store, hvor man er børsnoteret,« siger Henrik Brill Jensen.

Napatech skal sælge to millioner aktier. I forvejen er der 4,2 millioner aktier i selskabet, hvoraf investeringsselskaberne Northzone og norske FERD ejer hver 33 procent.

Flere arbejdspladser

»Der er ingen tvivl om, at det vil skabe flere arbejdspladser i Danmark. Med udvidelsen kan vi hente folk ind og/eller købe os til forretning og teknologi. De folk, vi har brug for, hænger ikke på træerne, men er bestemt til rådighed i Danmark, hvor der er meget kompetente folk. Vi kan sagtens eksportere til konkurrencedygtige priser. Vi vælger at holde alt i Danmark for at opnå den største kontrol og sikkerhed for kvalitet, og det er mange kunder meget begejstrede for. Og så betyder det noget, at produktet er skandinavisk. Den meget store industri inden for avanceret netværksteknologi, der har været og er i Danmark, er kendt uden for Skandinavien og betragtes som god og solid,« siger Henrik Brill Jensen.

Det glæder især amerikanerne at opdage, at Napatech ikke er amerikansk, som de tror.

»Jeg tror, at vi ofte har fantastiske muligheder i Danmark. Vi er bare ikke særligt gode til at prale af det. Men vi tør godt sige det her: Vi er rigtig dygtige,« ler han.