Dansk topforsker afliver vild teori om biologisk terror: »Den er en naturlig virus«

En gruppe internationale eksperter anført af en dansk topforsker afliver alle spekulationer om, at den altødelæggende coronavirus skulle være skabt på et laboratorium og siden sluppet løs som en form for biologisk våben. Alle data viser, at den er en naturlig virus, konkluderer den danske topforsker.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dødelige coronavirus er menneskeskabt og stammer fra et laboratorium i den kinesiske millionby Wuhan.

Det var den amerikanske hær, der slap den farlige virus løs i Kina.

Det er en alliance af verdens mest magtfulde lande, der er ansvarlige for det voldsomme virusudbrud.

Siden store dele af verden for få uger siden blev lammet af det omfattende udbrud af coronavirus, er sociale medier flydt over med konspirationsteorier om, at sygdommen er blevet skabt af mennesker.

Nu slår en dansk topforsker og førende virusekspert endegyldigt fast, at den teori er helt ude i skoven.

»Alle data viser, at den er en naturlig virus og ikke manipuleret,« siger Kristian Andersen til Berlingske.

Kristian Andersen har en topstilling og råder over eget laboratorium – Andersen Laboratory – på verdens mest indflydelsesrige forskningsinstitution, amerikanske Scripps Research.

Den danske topforsker har i samarbejde med en gruppe internationale eksperter netop udgivet en videnskabelig artikel i det anerkendte Nature Medicine, hvor forskerne har undersøgt virussens genetik og egenskaber.

Konklusionen er, at den nye coronavirus – kaldet covid-19 – ikke er blevet skabt i et laboratorium.

Den danske topforsker afviser dermed alle spekulationer om, at det verdensomspændende virusudbrud skulle være udviklet som en form for biologisk angrebsvåben.

»Hvis en »mad scientist« ville lave et biovåben, så ville han eller hun jo ikke være begyndt med en virus fra en flagermus, så ville man nok have valgt sars eller mers,« lyder det fra Kristian Andersen, der henviser til to andre kendte virusser fra coronafamilien med højere dødelighed.

Af artiklen i Nature fremgår det, at den virus, der lige nu plager verdenssamfundet, så vidt vides, er den syvende coronavirustype, der kan gøre mennesker syge.

Voldsom nedtur

Det store virusudbrud er lige nu ved at udvikle sig til en voldsom økonomisk nedtur i hele verden med enorme konsekvenser til følge.

På linje med en lang række andre viruseksperter udpeger Kristian Andersen midlet Remdesivir som det bedste bud på et medicinsk produkt, som kan virke mod den nye type coronavirus.

Det amerikanske middel er ikke en egentlig vaccine mod coronavirus, men gives som drop og har vist egenskaber, der giver håb om, at medicinen kan forhindre, at den nye virustype formerer sig i kroppen.

Tidligere på ugen kom det frem, at de danske myndigheder lige nu arbejder på at få sendt medicinen til Danmark fra USA. Flere hundrede patienter i USA, Japan og Italien er allerede blevet behandlet med Remdesivir.

Allerede i slutningen af februar sagde en højtstående direktør fra Verdenssundhedsorganisationen WHO om Remdesivir, der er udviklet af amerikanske Gilead Sciences, at organisationen vurderer, at det lige nu er det eneste middel, som »reelt kan være effektivt«.

I Danmark er en af landets førende virologer og eksperter i coronavirus, Allan Randrup Thomsen, helt enig i den vurdering.

»Jeg vil absolut mene, at Remdesivir er det bedste bud. Der foregår også nogle afprøvninger med nogle af de kendte hiv-midler og antiinfluenzamidler, men de forsøg er jeg ikke så optimistisk omkring. Jeg føler mig meget overbevist om, at vi kommer til at se meget mere til Remdesivir,« sagde Allan Randrup Thomsen til Berlingske tidligere på ugen.

Læger og forskere på hospitaler og i forskningslaboratorier rundt om i verden arbejder på højtryk for at finde vacciner og lægemidler, der kan stoppe coronaviruspandemien.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er omkring 30 lægemiddeltyper afprøvet indtil videre.