Dansk topchefs jobskifte flytter milliarder

Nyheden om, at danskeren Kasper Rørsted bliver topchef i Adidas, fik milliarder af kroner til at skifte hænder på de tyske børser.

53-årige Kasper Rørsted, der de seneste otte år har været topchef i den tyske kosmetik- og kemigigant Henkel, begynder som topchef i sportsgiganten Adidas 1. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At den danske topchef Kasper Rørsted tilhører en særlig liga af topchefer har længe stået klart. Men mandag fik vi efter en af de helt store chefrokader i tysk erhvervsliv også sat konkrete tal på, hvor værdifuld han er.

53-årige Kasper Rørsted, der de seneste otte år har været koncernchef i den tyske kosmetik- og kemigigant Henkel, skal stå i spidsen for sportsgiganten Adidas fra 1. oktober. Nyheden fik milliarder af kroner til at skifte hænder på de tyske børser.

Henkels aktiekurs styrtede nedad med godt 4 procent, og markedsværdien faldt med ca. 11 mia. kroner. Til gengæld steg Adidas-aktien på baggrund af nyheden med godt 7 procent, hvilket svarer til ca. 9,2 mia. kroner. Lige da nyheden ramte børsen, skød Adidas-aktien endda i ren begejstring 12 procent i vejret.

I alt blev der med andre ord på grund af investor-darlingen Rørsted flyttet værdier for godt 20 mia. kroner på de tyske børser mandag.

Topchef stopper før tid

Med skridtet ind på en helt sikkert mere profileret chefpost i Adidas-hovedkvarteret overtager Kasper Rørsted roret efter den 61-årige Herbert Hainer, der stopper før tid.

Umiddelbart er der ikke store tegn på krise i Adidas, der omsætningsmæssigt er vokset støt. Så sent som i december brystede den nu afgående Herbert Hainer sig ifølge tyske Handelsblatt af, at ordrebøgerne var fulde.

Alligevel er der meldinger om, at Adidas har svært ved at følge med konkurrenten Nike på især det amerikanske marked. Det kan ifølge tyske medier være en medvirkende årsag til, at Herbert Hainer forlader selskabet før hans kontraktudløb i 2017.

Det ændrer dog ikke ved, at Herbert Hainer, der har siddet ved rorpinden i Adidas siden 2001, har øget sportsgigantens markedsværdi fra tre til 18 mia. euro, og at antallet af medarbejdere er firedoblet.

Ifølge bestyrelsesformand for Adidas er Rørsted den perfekte efterfølger til Herbert Hainer.

»Han har stor international ledelses­erfaring, og han har haft væsentlige poster i højtprofilerede virksomheder som Oracle, Compaq og Hewlett Packard,« siger bestyrelsesformand for Adidas Igor Landau bl.a. til Financial Times.

Uenighed i Henkel-ledelsen

I Tyskland har der længe været rygter om, at Rørsted var på vej til at tage del i en store chefrokade.

I december var der ifølge det tyske magasin Wirtschaftwoche forlydender om, at han var kommet på kant med bestyrelsesformand for Henkel, Simone Bagel-Trah, der er efterkommer af stifteren Fritz Henkel. Rygterne var så vedholdende, at hun følte sig kaldet til offentligt at erklære sin støtte til Rørsted.

Uanset hvad kan der ikke sættes mange fingre på resultaterne, og Simone Bagel-Trah lovpriser også Rørsteds indsats. Under hans ledelse er salget ifølge bestyrelsesformanden steget »signifikant«, og de største brands er blevet »styrket.«.

Rørsted har, siden han tiltrådte han trådte til som koncernchef for Henkel, tredoblet markedsværdien. I 2014 blev han kåret som lederen med det bedste image blandt topcheferne i de tyske DAX 30-selskaber, som tæller 30 af de største børsnoterede virksomheder.