Dansk topchef trukket i retten: Kåre Schultz og Teva anklages for at skjule skandalesager

Det vælter ned med dårligdomme over det israelske medicinalselskab Teva med Kåre Schultz i spidsen. Den danske topchef bliver nu sammen med en stribe andre direktører i Teva anklaget for at have skjult en række ulmende skandalesager for aktiemarkedet. I et spritnyt og omfattende søgsmål fra USA lyder påstanden, at investorerne på den baggrund er blevet vildledt.

Kåre Schultz og en række andre topfolk i Teva er blevet trukket i retten med en anklage om, at de skulle have skjult skandalesager for investorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Et gigantisk kursfald i medicinalgiganten Teva får nu en større israelsk investor til at beskylde Kåre Schultz og en række andre topfolk i Teva for at skjule omfanget af to store sager, som ifølge anklagen skulle have kostet selskabets aktionærer milliarder.

I et omfattende søgsmål indleveret ved en distriktsdomstol i den amerikanske stat Connecticut bliver Teva og en række topfolk, herunder Kåre Schultz, anklaget for at have vildledt og afskåret investorerne fra centrale oplysninger om selskabets massive udfordringer, hvilket ifølge sagsanlægget skulle have medført, »at markedet, herunder sagsøgeren, købte Tevas værdipapirer til kunstigt oppustede priser«.

»Den 30. maj 2019 stod det klart for markedet, at Teva har deltaget i et af de største ulovlige karteller i USAs historie, hvilket har kostet milliarder af dollar for investorerne. Samtidig stod det klart for investorerne, at Teva havde spillet en nøglerolle i den opioid-epidemi, som plager nationen,« lyder det i sagsanlægget.

Sagsøgeren bag anklagerne mod Kåre Schultz og Teva er en institutionel investor ved navn Migdal Mutual Funds, der har base i Israel.

Den massive aktienedtur for Teva er også dårligt nyt for danske aktionærer, da Teva har været den mest populære udenlandske aktie hos private danske investorer, siden Kåre Schultz overtog taktstokken i det gældsplagede medicinalselskab i november 2017.

I august 2018 nåede Teva-aktien under Kåre Schultz et foreløbigt højdepunkt, men er siden faldet med mere end 65 procent frem til i dag.

De centrale anklager i det 184 sider lange sagsanlæg fra USA retter sig mod Tevas involvering i amerikanske retsopgør om anklager om henholdsvis prisfusk med kopimedicin og Tevas rolle i en sag om misbrug af smertemedicin.

Den store misbrugskrise

I den første sag bliver Teva beskyldt for at stå bag et ulovligt priskartel, mens anklagen mod selskabet i den anden og meget omfattende sag med over 1.500 søgsmål går på, at Teva har været med til at skabe en dødelig misbrugskrise i USA.

I sagen om det mulige priskartel er 44 amerikanske delstater gået sammen om at indlevere et søgsmål mod flere forskellige kopiselskaber, hvor Teva beskyldes for at have hjulpet og stået i spidsen for en større sammensværgelse af medicinalvirksomheder, der i en periode fra 2013 til 2015 ulovligt skulle have samarbejdet om at hæve priserne på deres produkter.

Ifølge søgsmålet har medarbejderne fra de enkelte medicinalselskaber fuldt ud været bevidste om, at de ved at indgå prisaftaler med konkurrenterne ville bryde amerikansk lovgivning.

Retsopgøret om den amerikanske misbrugskrise, som Donald Trump har kategoriseret som en national nødsituation, handler om Tevas salg af såkaldte opioider, der er et smertestillende middel.

I det første store retsopgør i det sagskompleks var Teva sammen med amerikanske Johnson & Johnson i staten Oklahoma anklaget for at have »scoret milliarder af dollar« og skabt en krise, hvor tusindvis af mennesker »er blevet afhængige eller er døde«.

Kåre Schultz afviste i maj over for Berlingske Business, at Teva skulle have gjort noget forkert i den sag, men indgik alligevel kort efter et forlig med statsanklageren i Oklahoma, inden sagen blev skudt i gang.

Det forlig indebærer, at det israelske selskab betaler 85 millioner dollar eller godt 567 millioner kroner for at slippe fri af det opslidende retsopgør.

Ifølge de amerikanske myndigheder har misbrug af opioider været skyld i mere end 300.000 dødsfald i USA siden 2000.