Dansk topchef forlader Nokia

Jesper Ovesen går som bestyrelsesformand for Nokia Solutions and Networks i forbindelse med Microsofts køb af Nokias mobildivision.

Foto: Mads Nissen. Jesper Ovesen (siddende bagest) kørte tæt parløb med Henrik Poulsen (forrest) i deres fælles tid i TDC, som de dengang trimmede og solgte fra i udlandet for at få styr på den danske forretning. Arkivfoto: Mads Nissen
Læs mere
Fold sammen

Den danske bestyrelsesformand for verdens tredjestørste leverandør af mobilnetværk, Jesper Ovesen, forlader selskabet.

Jesper Ovesen var frem til marts 2011 koncernfinansdirektør i Danmarks største telekoncern, TDC, hvor han sad solidt på pengekassen i tæt samspil med TDCs daværende koncernchef Henrik Poulsen, som i dag er topchef i DONG Energy.

I september 2011 blev den dengang 54-årige dansker udnævnt til bestyrelsesformand på fuld tid for Nokia Siemens Networks (NSN), Nokias afdeling for produktion og salg af mobilmaster og andet bagved liggende udstyr. NSN, som i dag hedder Nokia Solutions and Networks, efter at Nokia i august 2013 købte sin tyske partner Siemens ud, er verdens tredjestørste efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei.

Fratræder ved Microsofts køb

Jesper Ovesen gik straks i gang med at iværksætte en omfattende spareplan, som skal bringe orden i NSNs økonomi, en øvelse, som er lykkedes i tæt samspil med NSNs topchef Rajeev Suri. NSN har gennem en række kvartaler været årsagen til, at Nokia som helhed ikke forlængst har måttet slukke for forbindelsen til omverdenen.

Jesper Ovesen fratræder i forbindelse med, at Microsoft i begyndelsen af 2014 overtager hele Nokias mobildivision med design og produktion af mobiltelefoner. NSN er dog ikke en del af den 40,5 milliarder kroner store handel, som dog slanker selve Nokia betydeligt.

NSN fortsætter dog i Nokia-regi, og Jesper Ovesen vil fortsætte med at være rådgiver for selskabet.

Tosset med tal

Jesper Ovesen kom til TDC fra Lego-koncernen for at få telekoncernen gennoteret på børsen efter fem år med britisk-amerikanske kapitalfonde som ejere. Jesper Ovesen havde i Lego arbejdet sammen med Henrik Poulsen. Jesper Ovesen sad i Kirk-familiens investeringsselskab Kirkbi, indtil han 1. januar 2008 kom til TDC som koncernfinansdirektør (i engelsk fagjargon kaldet CFO). Dengang blev han i Berlingske Business beskrevet således:

»TDCs nye CFO, Jesper Ovesen, er tosset med tal. Hvor andre vellystigt pløjer sig gennem tykke romaner, sluger Jesper Ovesen regnskaber. For ham lever tal, for bag hvert et tal i et regnskab gemmer der sig nemlig et menneske i hans optik:

»For mig er tal ikke et slutprodukt. Det er indikation af, hvad man skal gøre,« siger han.«

Jesper Ovesen er født i 1957 i Hjørring. Han er revisoruddannet i april 1989 og har en cand. merc. aud. fra Handelshøjskolen i København (CBS) fra 1985. I 1991 tog han en PMD (Program for Management Development) i ledelsesudvikling fra Harvard Business School