Dansk topchef afslører: Vi kan producere coronavacciner og forhandler med flere

Danske Kåre Schultz, der er topchef i medicinalgiganten Teva, løfter sløret for, at han lige nu forhandler med flere selskaber, der enten har eller er tæt på at få godkendt vacciner mod coronavirus.

Medicinalgiganten Teva med danske Kåre Schultz i spidsen er i forhandlinger om at gå ind i produktion af coronavacciner. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMIR COHEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om at få den globale coronapandemi under kontrol kræver især én ting: Vacciner. Milliarder og atter milliarder af vacciner.

Alle lande skriger på flere. Og der skal produceres vacciner i et omfang, som verden aldrig har set før.

Med den danske topchef Kåre Schultz i spidsen åbner medicinalkæmpen Teva, der er verdens største producent af kopimedicin, nu døren på klem i forhold til at gå ind i produktionen af vacciner mod coronavirus.

Kåre Schultz, topchef i medicinalgiganten Teva

»Vi kan både producere grundmaterialerne baseret på de patenter og opskrifter, som de, der har opfundet produkterne, har. Og så kan vi også fylde, pakke og distribuere de færdige produkter«


Kåre Schultz løfter sløret for, at han og Teva er i forhandlinger med selskaber, der allerede har fået godkendt coronavacciner.

»Vi kan producere både vaccine-API (det aktive stof i vaccinen, red.) og færdige vaccineprodukter, hvilket omfatter påfyldning og pakning. Vi har i øjeblikket diskussioner med nogle af dem, der har opfundet vacciner og fået dem godkendt,« siger Kåre Schultz.

Hvis vi nu kun taler om selve produktionen af vacciner – altså produktion af den aktive vaccinesubstans. Hvor lang tid vil det tage, før I kan have et godkendt produktionsapparat klar til at producere?

»Det ville tage seks til 12 måneder afhængigt af, hvilket teknisk udstyr man skal bruge.«

Der er to centrale elementer i forhold til vaccineproduktion. Den ene del handler om at producere det aktive stof, hvilket er det mest komplicerede. Den anden del handler om at fylde vaccinesubstans i såkaldte hætteglas. Hvad er det helt præcist, I forhandler om her?

»Vi kan lave begge dele. Vi kan både producere grundmaterialerne baseret på de patenter og opskrifter, som de, der har opfundet produkterne, har. Og så kan vi også fylde, pakke og distribuere de færdige produkter.«

Ja, men kan du ikke fortælle mig, hvad det helt konkret er, I forhandler om. Altså handler det om produktion af vaccinesubstans – eller handler det om den såkaldte fyldeproces?

»Nej, det kan jeg ikke sige noget om af konkurrencemæssige hensyn. Og jeg kan heller ikke fortælle dig, om det bliver til noget, men jeg kan love dig, at hvis det bliver til noget, skal vi nok kommunikere det,« siger Kåre Schultz.

Fjendskab lægges på hylden

Den globale coronapandemis massive hærgen har allerede udvisket flere barrierer i medicinalbranchen, hvor gammelt fjendskab og kamp om de mange medicinmilliarder er blevet lagt til side i et forsøg på at findes fælles fodslag mod det altødelæggende virusangreb.

For to uger siden fandt amerikanske Pfizer, som producerer BioNTechs effektive coronavaccine, sammen med den schweiziske ærkerival Novartis om en usædvanlig pagt, hvor schweizerne får til opgave at fylde vaccinesubstansen fra BioNTech i såkaldte hætteglas og gøre de vigtige forsendelser klar til rejsen ud i verden.

Aftalen indebærer, at Novartis allerede i årets andet kvartal vil påbegynde produktionen med at pakke og gøre vaccinedoserne klar til afsendelse.

Også franske Sanofi måtte bide alt stolthed i sig, da det stod klart, at selskabets forsøg på at skabe en coronavaccine i samarbejde med britiske GlaxoSmithKline stødte på grund i december, hvilket betyder, at de to selskabers fælles anstrengelser tidligst kan blive til en vaccine i slutningen af 2021.

Sanofi kommer ligeledes til at løfte opgaven med at fylde vaccinesubstans i såkaldte hætteglas, som er sidste led i processen, inden vaccineforsendelserne bliver sendt ud til brug.

Kåre Schultz og Teva spiller i forvejen en nøglerolle i kampen mod coronavirus i Israel, der er absolut verdensførende, når det gælder om at få uddelt vacciner til en coronatræt befolkning.

Det skyldes, at den israelske regering har indgået en eksklusiv aftale med Teva og Kåre Schultz, som giver det israelske medicinalselskab eneret til at distribuere coronavacciner i Israel. Det betyder helt konkret, at det er Tevas ansvar at få millioner af vacciner frem til alle landets borgere.

Med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen købte Israel tidligt millioner af coronavacciner af amerikanske Pfizer. Det skaktræk har bragt Israel langt foran resten af verden, når det gælder om at få vaccineret landets befolkning mod coronavirus.